Γραφειοκρατία και ουρές σκίασαν τον πρώτο μήνα του Brexit
Bloomberg

Γραφειοκρατία και ουρές σκίασαν τον πρώτο μήνα του Brexit

Το εμπόριο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς πρόσφατα φορτηγά που μετέφεραν χοιρινό κρέας στη Γερμανία, κόλλησαν επί μέρες στα λιμάνια της Βρετανίας περιμένοντας στην ουρά για εκτελωνισμό.

Την ώρα που η εμπορευματική κίνηση είναι πολύ πιο κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα, η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την αμηχανία μπροστά στα δεκάδες χιλιάδες ακινητοποιημένα φορτηγά στο Κεντ, να προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν επίσης μια διαφορετική εικόνα, με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στις μεταφορές να έχουν αυξήσει δραματικά το κόστος. Ο πρώτος μήνας του Brexit έπληξε σημαντικά πολλούς κλάδους της βρετανικής οικονομίας επηρεάζοντας όλους, από τις αγορές στο διαδίκτυο έως τους ψαράδες, τους εμπόρους αυτοκινήτων, τους τραπεζίτες και τους αγρότες.

Τις πρώτες μέρες, Ολλανδοί τελωνειακοί σταμάτησαν ένα φορτηγό με βρετανικό ζαμπόν το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν υπέρβαρο σύμφωνα με τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν στις διαπραγματεύσεις του Brexit. 

Επιπλέον, καθυστέρησαν την εισαγωγή του έως ότου διαπιστωθεί εάν πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΕ. Κάτι ανάλογο αντιμετώπισε και η Marks & Spencer Group Plc στην προσπάθεια της να εξάγει προϊόντα της στην Ιρλανδία.

Σε πολλές περιπτώσεις τα φορτηγά χρειάστηκε να γυρίζουν πίσω ενώ πολλά από τα προϊόντα αλλοιώθηκαν κατά την αναμονή σε λιμάνια και τελωνεία επηρεάζοντας χιλιάδες εταιρείες που μεταφέρουν προϊόντα προς την Ευρώπη.