8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Γκάγκα: Το εμβόλιο φαίνεται να «πιάνει» το στέλεχος Όμικρον

Γκάγκα: Το εμβόλιο φαίνεται να «πιάνει» το στέλεχος Όμικρον

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως το εμβόλιο «πιάνει» το νέο στέλεχος Όμικρον σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, θα πρέπει όμως να περάσουν ακόμα δύο βδομάδες για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα. Σε ότι αφορά τη διενέργεια της τρίτης δόσης, επισήμανε πως τα δεδομένα δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες είναι μικρότερη η προστασία και είναι προς όφελος των πολιτών να γίνει νωρίτερα.

Για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό μιλώντας στον ΣΚΑΙ,επισήμανε ότι είναι ασφάλεια για όλο τον κόσμο ο γενικός εμβολιασμός. Η υπουργός τόνισε παράλληλα ότι το 90% των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση είναι άνω των 60, και είναι πολύ σημαντικό να τους προστατέψουμε.

Επισήμανε επίσης πως 5000 άτομα αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία της επικρατείας. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο πέραν των άλλων περιστατικών που βλέπουν τα νοσοκομεία και η μεγάλη πίεση δεν υπάρχει στις μονάδες εντατικής θεραπείας όσο στις άλλες κλινικές

Ερωτηθείσα για όσους ασθενείς αρνούνται την διασωλήνωση, ανέφερε ότι στο Σωτηρία χθες Πέμπτη υπήρχαν δυο περιστατικά, μια γυναίκα 56 ετών και μια 41 ετών, που δεν δέχονταν να διασωληνωθούν, και η Εισαγγελία ανέφερε στους γιατρούς ότι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι...

Ανέφερε ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα η οποία θα χορηγεί ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί για την προστασία από τον κορωνοϊό σε τρίτες χώρες.

Σημείωσε επίσης ότι μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται οι πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Με αφορμή τις σοβαρές νοσηλείες ανεμβολίαστων εγκύων και τις απώλειες, η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι κατά την προσωπική της άποψη πρέπει να μπει ως προϋπόθεση ο εμβολιασμός για όσες γυναίκες θέλουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.