Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν ασθενείς με Covid-19

Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν ασθενείς με Covid-19

«Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν ασθενείς με COVID-19», ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σε σχετική ερώτηση για το θέμα που δημιουργήθηκε με το έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, το οποίο σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, γνωστοποιούσε πως δεν θα γίνονται  δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από COVID-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές και πως θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ.

«Καμιά αίτηση δεν έχουμε λάβει από πανεπιστημιακή κλινική να εξαιρεθούν κλίνες για ασθενείς με COVID-19», τόνισε η κ. Γκάγκα.

«Μαζί ξεκινήσαμε σε όλη αυτή την ιστορία πανεπιστήμιο και έθνικό σύστημα και μαζί θα συνεχίσουμε» λέει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη τώρα που οι φοιτητές επιστρέφουν στα φοιτητικά έδρανα να συνεχίσει η εκπαίδευσή τους μέσα στα νοσοκομεία -στις πανεπιστημιακές κλινικές σε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα είναι ισότιμα μοιρασμένο για όλους τους ασθενείς ώστε να μην υπάρχει μονόπλευρη αντιμετώπιση ασθενών με κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι το έγγραφο δημοσιοποίησε η ΕΙΝΑΠ, η οποία προέβη σε καταγγελία. Γιατροί στις πανεπιστημιακές κλινικές του Ευαγγελισμού και του Αττικόν με τους οποίους επικοινώνησε το Liberal.gr, δεν είχαν ακούσει κάτι γι’ αυτό.

Οι ασθενείς με λοίμωξη κορονοϊού εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε όλες τις κλινικές -πανεπιστημιακές και εθνικού συστήματος υγείας -χωρίς να υπάρχει καμία διατάραξη του ισχύοντος συστήματος.

Αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη

Η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ, παρότι υπάρχει σταθεροποίηση, καθώς στη βόρεια Ελλάδα καταγράφεται αύξηση από 11% έως 36% των νέων μολύνσεων από νόμο σε νόμο, όπως ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία έκανε λόγο για καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε αυτό που συνέβη πέρυσι στην εν λόγω περιοχή.

Η ίδια πρόσθεσε, παρουσιάζοντας και σχετικούς πίνακες, ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με την νόσο Covid-19 στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, όπως είπε, 55 από τους 59 ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί και βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και μόνο τέσσερις είναι εμβολιασμένοι.

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακοί που ζήτησαν ή αρνούνται να συνεχίσουν να νοσηλεύουν περιστατικά κορονοιού, η αναπληρώτρια υπουργός ήταν κατηγορηματική. Τόνισε ότι από την αρχή αυτής της πανδημίας «όλοι μαζί Πανεπιστήμιο κι ΕΣΥ πορευθήκαμε για να την αντιμετωπίσουμε και σας διαβεβαιώ ότι έτσι θα συνεχίσουμε, δεν έχει γίνει καμιά αίτηση από πανεπιστημιακό νοσοκομείο για να μην δέχονται περιστατικά κορονοϊού».

Προφανώς τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα έχουν κι άλλα περιστατικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση των φοιτητών, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά τόνισε.

Η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχει σταθεροποίηση της επιδημίας στην χώρα αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η κεντρική και ανατολική Μακεδονία όπου καταγράφεται αύξηση και μάλιστα σε κάποιους νομούς διπλασιασμός των κρουσμάτων, όπως στην Ξάνθη.

Επίσης τόνισε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 34 έτη και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε όλη την επικράτεια. Η ίδια είπε ότι η εικόνα είναι ηπιότερη στην Θεσσαλονίκη αλλά η αύξηση των κρουσμάτων και σ' αυτή την μητροπολιτική περιοχή ανησυχεί τους επιστήμονες.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, είπε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση μέσα από κοινωνικές εκδηλώσεις είναι η πιο συχνές, ενώ καταγράφεται πλέον μικρότερη διασπορά του κορονοϊού στους χώρους εργασίας, καθώς υπάρχει ο σχετικός έλεγχος. Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται σε όλη τη χώρα στο 1,16% και γίνονται 192.000 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού ανά ημέρα.