Γκ. Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων - Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Γκ. Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων - Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ανησυχητική χαρακτήρισε την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς τόσο η διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα όσο και η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών αποτελεί υπενθύμιση πως η πανδημία είναι εδώ και η πορεία της μπορεί να αναστραφεί από ημέρα σε ημέρα.

Πιο αναλυτικά, κατά την συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε πως η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης.

Παράλληλα, για ακόμα μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της πανδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη, με γεγονότα υπερμετάδοσης, όπως έχει διαπιστωθεί και σε άλλα κράτη του εξωτερικού, για παράδειγμα στα εργοστάσια παραγωγής κρέατος στη Γερμανία.

Ο κ.  Μαγιορκίνης, σχετικά με τα κρούσματα στην κονσερβοποιεία στα Γιαννιτσά, υπογράμμισε, πως ανάλογα περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. «Όταν υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους, η ιχνηλάτηση γίνεται με ευκολότερο τρόπο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει εφησυχασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν εμπνέει ανησυχία προς το παρόν η διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca»

Εν συνεχεία και αναφορικά με τη διακοπή της φάσης ΙΙΙ του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε: «Πρόκειται για διπλά τυφλή μελέτη. Εμβόλιο - placebo, δεν είναι σε θέση ο ασθενής να γνωρίζει αν έχει πάρει το εμβόλιο ή το placebo και σε περίπτωση που εμφανιστεί μια παρενέργεια εξετάζεται αν υπάρχει σχέση με το εμβόλιο.

Παράλληλα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας τόνισε πως στη συγκεκριμένη μελέτη είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται η κλινική δοκιμή, ενώ υπογράμμισε πως  τέτοια γεγονότα συμβαίνουν συχνά και το «πάγωμα» των δοκιμών γίνεται για την ασφάλεια των εθελοντών.