Γιώργος Αμυράς: Αλήθειες και ψέματα για τις περιοχές Natura

Γιώργος Αμυράς: Αλήθειες και ψέματα για τις περιοχές Natura

Στην Ελλάδα το 1/3 της στεριάς και το 20% της θάλασσας αποτελούν προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Την ίδια ώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή απειλή, την κλιματική κρίση, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετάμε, σχεδιάζουμε και προχωράμε σε πράξεις.

Δημιουργήσαμε μια νέα κεντρική δομή, τον Oργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) υπό την σκέπη του οποίου υπάγονται πλέον οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι μετά από μελέτη και επιστημονική καθοδήγηση συγχωνεύονται και μετατρέπονται σε 24 Αποκεντρωμένες Mονάδες.

Η διατήρηση, προστασία και βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων και πολύτιμων οικοσυστημάτων του Δικτύου Natura 2000 πραγματοποιείται πλέον με επιστημονικούς όρους και όχι γραφειοκρατικούς.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να δώσουμε απαντήσεις στα fake news για τις περιοχές NATURA:

Καταργούνται οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών;

Δεν καταργούνται, αλλά αντικαθίστανται από τις 24 Μονάδες Διαχείρισης. Η διαδικασία ενσωμάτωσης έχει ήδη ξεκινήσει με τους πρώτους 143 εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους στις αντίστοιχες Μονάδες.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των Μονάδων Διαχείρισης αναβαθμίζονται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχεδιάζεται για πρώτη φορά ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα παρακολούθησης, εποπτείας και φύλαξης αυτών των περιοχών, συνολικού προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ.

Τι καταργείται;

Καταργούνται τα πολυπληθή 36 Διοικητικά Συμβούλια, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κι εδώ κάνει το «θαύμα» της. Είχε συστήσει 8 φορείς ( Κυκλάδες, Κρήτη, Β.Αιγαίο, Εύβοια, Κορινθιακός, Δ.Μακεδονία, Βόρας-Πάικο, Πελοπόννησος) με την εξής εκπληκτική πατέντα: είχαν από ένα Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο!

Καταργήσαμε αυτό το μοντέλο διοίκησης, που στην πράξη απεδείχθη αποτυχημένο, και το αντικαταστήσαμε με την λειτουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος έχει ήδη στελεχωθεί με επιστήμονες υψηλού επιπέδου και κύρους. Διοικείται από την Πρόεδρο, Καθηγήτρια του ΕΜΠ Μαρία Παπαδοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Τριάντη, δύο ανθρώπους που έχουν εργαστεί στο πεδίο της προστασίας της βιοποικιλότητας και της αντιμετώπισης της Kλιματικής Κρίσης και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες των περιοχών Natura.

Υπάρχουν πόροι για την προστασία των NATURA;

Τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και όλοι οι πολίτες της χώρας πρέπει να έχουν την ευκαιρία να χαρούν τα εκπληκτικά φυσικά τοπία και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρουν. Τα οικοσυστήματα είναι ενιαία και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ από τον κρατικό προϋπολογισμό από τα 9,5 εκ που προβλέπονταν το 2019 για τη χρηματοδότηση του συστήματος των προστατευόμενων περιοχών, έχουμε προϋπολογίσει το ποσό των 14 εκ. ευρώ για το 2022. Επιπλέον, μέσω του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας που κατάρτισε το ΥΠΕΝ εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. δράσεις περίπου 1 δις ευρώ για τη βιοποικιλότητα κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στις Μονάδες Διαχείρισης;

Έως σήμερα οι 330 εργαζόμενοι των πρώην Φορέων Διαχείρισης παρέμεναν συμβασιούχοι και καρδιοχτυπούσαν αν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους. Αρκετοί εξ αυτών εργάζονταν ως συμβασιούχοι για 15 και 16 χρόνια! Αυτό τελειώνει. Όλοι οι εργαζόμενοι απορροφούνται από τις Μονάδες και πρόκειται να μοριοδοτηθούν στον αντίστοιχο διαγωνισμό, μέσω ΑΣΕΠ, που θα προκηρυχθεί για την πλήρωση μόνιμων θέσεων. Η έκδοση του Οργανισμού του ΟΦΥΠΕΚΑ τον Οκτώβρη του 2021 και η κατάρτιση του Ψηφιακού Οργανογράμματος για όλες τις Μονάδες Διαχείρισης διασφαλίζει τη διαδικασία αυτή.

Η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας πρωταγωνιστούν στο σχέδιο της κυβέρνησης για την προσαρμογή απέναντι στην Κλιματική Κρίση. Η δημιουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ, με τη μεγάλη περιβαλλοντική μεταρρύθμιση που εισήγαγε ο νόμος Χατζηδάκη (ν.4685/2020), ήταν το πρώτο βήμα για να ακολουθήσουν και άλλα μεγαλύτερα γιατί εμείς στο ΥΠΕΝ πιστεύουμε ότι κάθε νίκη για την προστασία της βιοποικιλότητας ισούται με νίκη απέναντι στην Κλιματική Κρίση.

* Ο Γιώργος Αμυράς είναι υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας