7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Εκδήλωση Δικτύου: Γιατί οι Συμφωνίες του Αβραάμ μπορεί να είναι σημαντικές για τη Μ. Ανατολή

Γιατί οι Συμφωνίες του Αβραάμ μπορεί να είναι σημαντικές για τη Μ. Ανατολή

Το νέο περιβάλλον σχέσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αναδεικνύουν οι Συμφωνίες του Αβραάμ καθώς οι χώρες που συμφώνησαν στοχεύουν στη διατήρηση της ασφαλείας και της αποτροπής μελλοντικών κινδύνων, έχοντας αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος προς την ευημερία είναι αυτός της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο (www.todiktio.eu), πρόεδρος του οποίου είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, με τη συμμετοχή του πρέσβη του Ισραήλ, διπλωματών, διεθνολόγων καθώς και ευρωβουλευτών. 

Τα ερωτήματα τα οποία απασχόλησαν την εκδήλωση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ, αφορούν την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, την στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να καταστεί πόλος σταθερότητας και γιατί οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι σημαντικές για τη χώρα μας. 

Παράλληλα, τονίστηκε ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής δείχνουν μία νέα τάση προς ρύθμιση των «του οίκου τους», χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, ενώ αναμένουμε σαφή στρατηγική εκ μέρους της διοίκησης Biden ως προς τη στάση των ΗΠΑ έναντι των περιφερειακών ζητημάτων.

«Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν είναι μια διαδικασία αποσυνδεδεμένη από τους πολίτες» τόνισε η πρ. Επίτροπος και υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς όπως είπε, η κοινή γνώμη είναι παράγοντας που επηρεάζει τις ηγεσίες κατά τη λήψη αποφάσεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και επεσήμανε ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικό να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτών που παρακολουθούν και αντιλαμβάνονται σφαιρικά την πραγματικότητα, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ιδίως στην Ελλάδα, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

Οι συγκρούσεις που παραδοσιακά λάμβαναν χώρα στη Μέση Ανατολή είχαν πάντοτε επιπτώσεις και στη χώρα μας σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια έως την οικονομία, υπογράμμισε η πρόεδρος του Δικτύου προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, λόγω της θέσης αλλά και της πολιτικής της είναι ο πόλος της Ευρώπης στη Μέση Ανατολή, και έτσι πρέπει να τη δούμε».

Χαρακτήρισε μάλιστα τις Συμφωνίες του Αβραάμ, την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά, τη νέα προσέγγιση του Παλαιστινιακού αλλά και το Κυπριακό, ως γεγονότα κομβικά για τη διαμόρφωση των μελλοντικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Καθοριστική στιγμή για τη νομιμοποίηση του Ισραήλ ω περιφερειακού παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή αποτελούν οι Συμφωνίες του Αβράαμ σύμφωνα με τον πρέσβη του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, προσθέτοντας ότι οι χώρες του Κόλπου αναγνωρίζουν το Ισραήλ ως μια γέφυρα προς την Ευρώπη και τη Μεσόγειο και αντιλαμβάνονται πως η νέα πραγματικότητα απαιτεί συνεργασίες για τη διαμόρφωση μιας νέας γεωστρατηγικής πραγματικότητας. Τέλος, ο κ. Αμράνι υπογράμμισε ότι «οι Συμφωνίες του Αβραάμ πρέπει να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν κι άλλες συνεργασίες, και η Ελλάδα από αυτή την άποψη, μπορεί να γίνει πρωτοπόρος».

Τη σημασία των Συμφωνιών του Αβραάμ για τη διατήρηση της ειρήνης και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή υποστήριξε με τη σειρά του ο πρέσβης των ΗΑΕ Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλμαζρούι, τονίζοντας ότι αυτές συνέβαλαν στην εδραίωση των διπλωματικών σχέσεων και στη διεύρυνση οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών ανταλλαγών.

Η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε ο ευρωβουλευτής και πρ. πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα δεν θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στη δράση του διεθνούς παράγοντα αλλά και στις ίδιες τις χώρες οι οποίες θα αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις συμφιλίωσης. 

Οι Συμφωνίες κρίνονται ως θετικές στο βαθμό που δημιουργούν τις συνθήκες για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και στην περίπτωση που η εφαρμογή τους συνδυαστεί με άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Μεσανατολικό ζήτημα και τη τήρηση της στάσης της διεθνούς κοινότητας υπέρ των δύο κρατών, ανέφερε ο βουλευτής και πρ. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος

Στο ίδιο κλίμα, για θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς ομαλοποιούνται και επισήμως οι σχέσεις σημαντικών Αραβικών χωρών με το Κράτος του Ισραήλ έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. 

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Θ. Σιαφάκας, συμμετείχαν ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο Πέτρος Λιάκουρας, Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Γαβριήλ Χαρίτος, νομικός - δρ. διεθνών σχέσεων, ερευνητής στο ισραηλινό Ινστιτούτο Μπεν Γκουριόν, διδάσκων Ιστορία Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.