Γιατί η Σιγκαπούρη έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως

Γιατί η Σιγκαπούρη έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως

Η Σιγκαπούρη έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως, με μόλις 27 θανάτους μεταξύ των πάνω από 57.000 ατόμων που έχουν μολυνθεί με Covid-19 στο νησί της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το ποσοστό θανάτων στη Σιγκαπούρη, μόλις 0,05%, βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του 3% παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters από χώρες με παραπάνω από 1.000 μολύνσεις. Η σύγκριση με χώρες που έχουν παρόμοιο πληθυσμό αποκαλύπτει την τεράστια διαφορά – το ποσοστό θανάτων στη Δανία βρίσκεται κοντά στο 3% ενώ στη Φινλανδία στο 4% περίπου.

Επιπλέον, δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από κορονοϊό στη Σιγκαπούρη για περισσότερο από δύο μήνες τώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Οι κορυφαίοι ειδικοί της χώρας για θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι οι βασικοί παράγοντες γι? αυτό το φαινόμενο είναι οι ακόλουθοι:

Δημογραφική κατανομή των κρουσμάτων

Περίπου το 95% των κρουσμάτων Covid-19 της Σιγκαπούρης καταγράφεται σε διακινούμενες εργάτες, ηλικίας κυρίως μεταξύ 20-40, που ζουν πολλοί μαζί σε κοιτώνες και απασχολούνται σε κλάδους όπως οι οικοδομές και τα ναυπηγεία.

Ενώ οι παράμετροι της ασθένειας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό μελέτη όσο εξελίσσεται η πανδημία, η παγκόσμια τάση υποδεικνύει ότι ο αντίκτυπος είναι λιγότερος σοβαρός στα νεαρά άτομα, πολλά από τα οποία εμφανίζουν ελάχιστα ή και καθόλου συμπτώματα.

Εντοπισμός

Η Σιγκαπούρη έχει καταφέρει να αποφύγει την εξάπλωση του ιού χάρη στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων χρησιμοποιώντας επιθετική ιχνηλάτηση επαφών και τεστ, μια στρατηγική που απέσπασε τα εύσημα από τον ΠΟΥ.

Έχουν πραγματοποιηθεί τεστ σε σχεδόν 900.000 άτομα, πάνω από το 15% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ανά κεφαλή ποσοστά παγκοσμίως.

Νοσηλεία

Η προληπτική προσέγγιση έχει εφαρμοστεί και στη νοσηλεία. Ασθενείς με Covid-19 άνω των 45 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούν πιο ευάλωτους νοσηλεύονται ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν προβλήματα, δηλώνουν οι γιατροί.

Η Σιγκαπούρη αποτελούσε ήδη κέντρο του ιατρικού τουρισμού στη Νοτιοανατολική Ασία, με πολυάριθμα ιδιωτικά νοσοκομεία και υψηλής ποιότητας δημόσια νοσοκομεία. Έχει επίσης μετατρέψει εκθεσιακά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις σε κέντρα κορονοϊού, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες για τους ασθενείς με Covid-19 που παρουσιάζουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Αυτή η αντιμετώπιση απέτρεψε την πίεση στο σύστημα υγείας, κι έτσι οι πόροι και η προσοχή επικεντρώνονται στα κρούσματα με πιο σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με τα λεγόμενα των γιατρών. Η Σιγκαπούρη δεν έχει αυτή τη στιγμή ούτε έναν ασθενή σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ 42 νοσηλεύονται και 490 ακόμη βρίσκονται σε προσωρινές εγκαταστάσεις.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

Η χώρα επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από τον Απρίλιο. Παρόλο που οι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι απαιτούνται επιπλέον έρευνες, πυκνώνουν τα αποδεικτικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η χρήση μάσκας βοηθά στη μείωση της εξάπλωσης και της σφοδρότητας του ιού. Ο ΠΟΥ έχει συστήσει τη χρήση της μάσκας σε συνδυασμό με άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Καταγραφή θανάτων

Η Σιγκαπούρη ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΠΟΥ για την κατηγοριοποίηση των θανάτων από Covid-19. Δεν συμπεριλαμβάνει τους θανάτους που οφείλονται σε αιματολογικά ή καρδιακά νοσήματα μεταξύ των ασθενών με Covid-19 στην επίσημη καταγραφή, παρά μόνο τους θανάτους που οφείλονται σε πνευμονία.

«Είμαι σίγουρος ότι αν ο ΠΟΥ αναθεωρήσει τα κριτήρια, κάποιοι από τους θανάτους που δεν οφείλονται σε πνευμονία θα αλλάξουν κατηγορία και το ποσοστό θανάτων θα τροποποιηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας κλινικής μικροβιολογίας Ασίας και Ειρηνικού, χωρίς να προσδιορίσει πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η τροποποίηση.

Το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης δηλώνει ότι αυτή η προσέγγιση συνάδει με τις διεθνείς πρακτικές, παρόλο που κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, εφαρμόζουν πιο διευρυμένα κριτήρια.