Γιατί η ΕΚΤ θα αποδειχθεί σοφότερη της Fed

Γιατί η ΕΚΤ θα αποδειχθεί σοφότερη της Fed

Πριν λίγες ημέρες περιγράψαμε τους αντίθετους βίους όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και σημειώσαμε ότι ήταν θέμα χρόνου αυτοί οι αντίθετοι βίοι να αρχίσουν να συγκλίνουν, με το πρώτο σήμα να αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Λίγα 24ωρα αργότερα εν τέλει η κεφαλή της ΕΚΤ έκανε το θαύμα της. 

Με τον πληθωρισμό να κινείται σχεδόν στο τετραπλάσιο του στόχου του 2% , η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο και αυτό είναι κάτι που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Μάλιστα δεν αποκλείεται με  βάση τις τρέχουσες προοπτικές, η Ευρώπη να εξέλθει των αρνητικών επιτοκίων αρχές Φθινοπώρου. 

Βάση των δηλώσεων της Λαγκάρντ λοιπόν αναμένουμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ν’ αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από το τρέχον επίπεδο του -0,5% τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης  τον Ιούλιο και άλλες 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. 

Το σήμα λοιπόν εδόθει και το ευρώ εκτινάχθηκε έναντι του δολαρίου πέριξ του 1,0750, επίπεδα που είχε αποχαιρετίσει από τις 25 Απριλίου.

Τα στοιχήματα άρχισαν

Τελικά το επίπεδο πέριξ του 1,0350 στις 13 Μαΐου οριοθέτησε για άλλη μια φορά το τέλος της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου,  όπως είχε ακριβώς συμβεί στις αρχές του 2017;

Καταρχάς,  πρώτα από όλα θα πρέπει να ακούσουμε τη γνώμη της αγοράς. 

Όπως ακριβώς ο δρόμος του 1 προς 1 θα ανοίξει τεχνικά αν σπάσει καθοδικά η στήριξη του 1,0340, έτσι ακριβώς ο δρόμος για το 1,1076 –βλέπετε, μέχρι τον μέσο όρο της πενταετίας, ήτο το 1,15, υπάρχουν και οι ενδιάμεσες αντιστάσεις- θα ανοίξει αν σπάσει ανοδικά η ζώνη του 1,0770-1,0790 και εν συνεχεία λειτουργεί ως ισχυρό ανάχωμα.

Το παρακάτω διάγραμμα είναι αποκαλυπτικό για τους σταθμούς που έχει να κατακτήσει το ζεύγος eur/usd μέχρι το επίπεδο του 1,15,  αλλά και τις στηρίξεις που δεν πρέπει να χάσει -1,0623 και 1,0540- ώστε να μη ξαναδεί τα πρόσφατα χαμηλά του 1,0350.

Αν και η αγορά έχει πάντα τον τελευταίο λόγο, εντούτοις να σημειώσουμε ότι από τη στιγμή που είμαστε κοντά στο να ξεκινήσει η ΕΚΤ τον δικό της κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ακόμα και αν δεν έχουμε δει τα χαμηλά στο κοινό νόμισμα , εντούτοις η κλίση του πτωτικού καναλιού θα σμιλευτεί αρκετά.

Γιατί όμως δεν αποκλείουμε έναν δεύτερο γύρο πτώσης, αν και ίσως λιγότερο απότομο αυτή τη φορά;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πτωτική  πορεία του ευρώ τους τελευταίους μήνες αντικατοπτρίζει:

- Toυς φόβους μιας βαθιάς ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία σε περίπτωση που η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου διακοπεί στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι κίνδυνοι ανάπτυξης παραμένουν ισχυρότεροι στην Ευρώπη.

-Tους πόντους που παραδοσιακά κερδίζει το δολάριο ως επενδυτικό καταφύγιο τις περιόδους που διάφοροι κίνδυνοι  απειλούν την οικονομία και επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα.

- Την πιο επιθετική πολιτική της Fed όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, καθώς η αύξηση των επιτοκίων, τουλάχιστον προς το παρόν, έχει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στις ΗΠΑ από την Ευρώπη. 

Επομένως θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου να επιστρέψει σε σταθερές αποτιμήσεις. Μέχρι τότε όμως, οι traders μπορούν να απολαύσουν το volatility.

Η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι ο πληθωρισμός είναι πληθωρισμός προσφοράς

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. 

Στην Ευρώπη σε αντίθεση με τις ΗΠΑ,  φαίνεται ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση στις γενεσιουργές αιτίες του πληθωρισμού, κάτι που πιθανότατα να εξηγήσει στο μέλλον τη διαφαινόμενη πιο ήπια ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων. 

Η κυρία Λαγκάρντ πριν δύο ημέρες τόνισε ότι « η ΕΚΤ θα είναι επίσης σε θέση να σχεδιάσει και να αναπτύξει νέα μέσα για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική μεταφέρεται σωστά στη ζώνη του ευρώ», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «Δεν θεωρώ ότι είμαστε σε μία κατάσταση αύξησης της ζήτησης για την ώρα. Είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός τροφοδοτείται από την πλευρά της προσφοράς. Στην κατάσταση αυτή, πρέπει να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση, προφανώς, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστούμε και να πανικοβληθούμε».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δίκιο. Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και των τροφίμων που στην πράξη οδηγούν την κούρσα του πληθωρισμού, οφείλεται ως επί το πλείστον στις  διαταραχές της προσφοράς.

Με τη σειρά τους αυτές οι διαταραχές ξεκινούν από τα προβλήματα στην παραγωγή ή στις αλυσίδες εφοδιασμού ή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή από όλα μαζί συνδυαστικά.

Ένας  περιορισμός της ρευστότητας λοιπόν μέσω της αύξησης του κόστους χρήματος, εκ των πραγμάτων  δεν θα έχουν την ίδια επίδραση στον πληθωρισμό προσφοράς με εκείνη που θα είχαν αν ο πληθωρισμός οφειλόταν στην αύξηση της ζήτησης. 

Αυτό φαίνεται να το έχει κατανοήσει η ΕΚΤ. Ως εκ τούτου, δεν θα εκπλαγούμε αν στην Ευρώπη η αύξηση των επιτοκίων έχει ένα πολύ πιο χαμηλό ταβάνι σε σχέση με εκείνο των ΗΠΑ. 

Για άλλη μια φορά μάλιστα θα καταθέσουμε την άποψη ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης όσο και η  πανδημία έχουν κάνει την Ευρώπη σοφότερη. Απόδειξη; Η παρουσίαση του REPowerEU την προηγούμενη εβδομάδα που δεν είναι παρά η έμπρακτη δήλωση ότι η Ευρώπη έχει την προνοητικότητα  να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση του πληθωρισμού  με παραγωγικές επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς.  

Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη θα ανεβούν λελογισμένα, καθώς η ρευστότητα δεν θα πρέπει να μειωθεί δραματικά μέσω μιας μεγάλης αύξησης του κόστους του χρήματος. 

Η ΕΚΤ λοιπόν θα φροντίσει για την ενίσχυση του ευρώ προκειμένου να αποφύγει ένα υπερβολικά αδύναμο νόμισμα  που θα οδηγήσει ακόμα υψηλότερα τις πληθωριστικές πιέσεις μέσω της αύξησης της τιμής των εισαγόμενων αγαθών και υπηρεσιών,  αλλά από την άλλη  δεν θα ξεχάσει την αξία ενός ουδέτερου επιτοκίου, το οποίο δεν θα καταστεί τροχοπέδη στις παραγωγικές επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η Γηραιά Ήπειρος.



 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.