Για ποιον χτυπάει η καμπάνα της Tesla;

Για ποιον χτυπάει η καμπάνα της Tesla;

Η υποχώρηση της μετοχής της Tesla κατά σχεδόν 20% μέσα στον Φεβρουάριο, ήχησε σαν καμπανάκι στα αυτιά όσων υποστηρίζουν, ότι έχει αλλάξει ο τρόπος αποτίμησης των μετοχών και ότι αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά. Στα αυτιά όσων υποστηρίζουν, ότι η πορεία των χρηματιστηρίων είναι μία και μοναδική και ότι αυτή είναι η ανοδική. 

Δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ερώτημα εάν η μετοχή της Tesla βρίσκεται σε bear market ή όχι. Αυτό είναι κάτι το τεχνικό, που έχει στατιστικό νόημα και ενδιαφέρει ελάχιστους. Εκείνο που έχει σημασία, είναι ο ήχος της προειδοποιητικής καμπάνας, μπορεί να λάβει την ένταση συναγερμού.

Όπως έχουμε αναλύσει επανειλημμένα στο Liberal Μarkets, ζούμε μέσα σε ένα πρωτοφανές χρηματιστηριακό πάρτι. Και παρ’ όλο, που λίγο – πολύ, η πλειονότητα των συμμετεχόντων γνωρίζει ότι είναι φούσκα, είναι ελάχιστοι αυτοί που τολμούν να αποστασιοποιηθούν. Διότι ο φόβος να μείνεις έξω από το πάρτι και να χάσεις τη συνέχεια της δυνητικής ανόδου, προκαλεί παραισθήσεις σχετικά με τη ορθολογική αποτύπωση των θεμελιωδών μεγεθών και την αποτίμηση των πραγματικών αξιών.

Οι μετοχές, στην πλειονότητά τους ενσωματώνουν όλα τα θετικά νέα της επόμενης 20ετίας, αποτιμώμενες με πολλαπλασιαστές που σπάνια συναντώνται στους χρηματιστηριακούς κύκλους. Αυτή η φούσκα των συναισθημάτων ευεξίας, απληστίας, κερδοσκοπίας και της αγελαίας συμπεριφοράς, γίνεται πλέον ορατό ότι κινδυνεύει. Τούτο φάνηκε και από την καταστροφική κατάληξη του περιφερειακού κερδοσκοπικού παιχνιδιού της GameStop, που πρόσφερε θεαματικές ζημίες και απώλειες κεφαλαίων στους μικρούς επενδυτές και παίκτες, που αποπειράθηκαν «να τα βάλουν με το σύστημα».

Κίνδυνος να χαλάσει το πάρτι

Από τι κινδυνεύει το πάρτι; Αρχικά κινδυνεύει από τις εξελίξεις στον τομέα του πληθωρισμού και του ύψους των επιτοκίων. Η εμφάνιση του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell, στο Κογκρέσο για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, γίνεται σήμερα, εν μέσω σημαντικής ανόδου της απόδοσης του 30ετούς Αμερικανικού ομολόγου από τον φόβο για την αναμενόμενη εμφάνιση πληθωρισμού. Η Fed δηλώνει προς ώρας, ότι είναι αποφασισμένη να «αφήσει την οικονομία να ζεσταθεί», στοχεύοντας στην ταχύτατη ανάπτυξη της οικονομίας, μετά το υποχώρηση της πανδημίας.

Από τι άλλο κινδυνεύει; Από την αύξηση της μεταβλητότητας στον χώρο των τεχνολογικών μετοχών, των SPACs και των κρυπτονομισμάτων. Η μεταβλητότητα στα κρυπτονομίσματα, πιθανότατα να προκαλέσει κλυδωνισμούς σε εταιρείες της πραγματικής οικονομίας και σε θεσμικούς επενδυτές, που αποφάσισαν να έχουν έκθεση στα cryptos.

 To γεγονός ότι δυο αντίθετες δηλώσεις / εκτιμήσεις του Έλον Μασκ για την εκτίμηση της πορείας του bitcoin, έχουν προκαλέσει σημαντικότατες μεταβολές της τιμής του bitcoin σε σχέση με το δολάριο και έχουν θορυβήσει τους επενδυτές όχι μόνο των cryptos, αλλά και της Wall Street. Ένα γεγονός, που υποδηλώνει ότι όταν οι «δηλώσεις» έχουν μεγαλύτερη επιρροή από τα πραγματικά δεδομένα, κάτι δεν πάει καλά.

Από τι άλλο κινδυνεύει; Από την επιθυμία των επενδυτών να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και να αποκομίσουν τα κέρδη τους, τα οποία μέχρι πρότινος αποτελούσαν μόνο εγγραφές σε αποτιμήσεις χαρτοφυλακίων και σε χρηματιστηριακές εκκαθαρίσεις συναλλαγών. Οποιαδήποτε κίνηση εμπεριέχει την αίσθηση, ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται σε αποκλιμάκωση της «εκτύπωσης δολαρίων», θα οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις.

Από τι άλλο κινδυνεύει; Από την εκροή κεφαλαίων που θα κινηθούν επιθετικά στην αγορά των εμπορευμάτων, των γεωργικών και αγροτικών προϊόντων, των μετάλλων, του πετρελαίου και των πολύτιμων μετάλλων που αναμένεται να βρεθούν μπροστά σε ένα νέα ανοδικό γύρο μετά το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Τον μεγαλύτερο όμως κίνδυνο για τις αγορές, αποτελεί το πραγματικό γεγονός, ότι σήμερα η πραγματική οικονομία απαιτεί περίπου $5 χρέους για να δημιουργήσει $1 οικονομικής ανάπτυξης. Και αυτή η συνάρτηση, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, σε κάθε εξωτερικό παράγοντα.

Τέλος ένας νέος αστάθμητος μέχρι στιγμής παράγοντας, είναι η βούληση των Δημοκρατικών να αυξήσουν τη φορολογία και να ρυθμίσουν τις αγορές. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε τη Δευτέρα σε διαδικτυακό συνέδριο των New York Times, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι υπέρ της αύξησης των εταιρικών φόρων, κοντά στο 28%. Εμφανίστηκε μάλιστα θετική στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης και των πάσης φύσεων κεφαλαιακών κερδών.

Η μουσική στο πάρτι των αγορών, έχει αρχίσει να παρουσιάζει παραφωνίες και να δέχεται παρεμβολές από διάφορες πηγές. Αυτιά και μάτια ανοικτά, λοιπόν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.