7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Σύσσωμη η G20 υποστηρίζει τη φορολογία των πολυεθνικών

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Σύσσωμη η G20 υποστηρίζει τη φορολογία των πολυεθνικών
AP Photo

Η Ομάδα των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών σημείωσε μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με όλα τα μέλη του κλαμπ των μεγάλων οικονομιών να υποστηρίζουν συμφωνία με την οποία θα σταματήσουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

"Σήμερα βλέπουμε ότι όλες οι χώρες που συναντώνται εδώ θα υποστηρίξουν αυτήν τη διεθνή διαδικασία για την εξεύρεση τρόπου για μια ελάχιστη φορολόγηση δήλωσε ο Σολτς σε δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 που διεξάγεται από χθες, Παρασκευή, στη Βενετία.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια για ψηφιακή εισφορά από την ΕΕ, ο Σολτς σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια λύση.

Μιλώντας κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σημείωσε παράλληλα ότι θα εργαστεί για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αντιτιθέμενων χωρών, που δεν υποστηρίζουν μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο όλα τα κράτη να την υιοθετήσουν.

Η Γέλεν πρόσθεσε ότι πιστεύει πως κάποιες από τις ανησυχίες χωρών, όπως η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Ουγγαρία, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 τον Οκτώβριο.

"Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να συμμετάσχουν", τόνισε.

"Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ένα είδος μηχανισμού επιβολής, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι χώρες που αντιτίθενται δεν θα μπορούν να (την) υπονομεύσουν -- να χρησιμοποιήσουν φορολογικούς παραδείσους που υπονομεύουν τη λειτουργία αυτής της παγκόσμιας συμφωνίας".

Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις, στην οποία κατέληξαν κατ'αρχήν 131 χώρες και τώρα υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της G20, είναι καλή για όλες τις κυβερνήσεις και θα αυξήσει τα έσοδα, δίνοντας τέλος σε μια "κούρσα προς τα κάτω" με τις χώρες που ανταγωνίζονται να μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές των εταιρειών.

G20: Πράσινο φως στη συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) «ενέκριναν» σήμερα την «ιστορική συμφωνία για μια πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος «τουλάχιστον 15%» στα κέρδη των πολυεθνικών, αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν επίσης έκκληση στις δύστροπες χώρες, καθώς η δήλωση έχει υπογραφεί μέχρι τώρα από 131 από τα 139 μέλη της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες.

«Καλούμε όλα τα μέλη» αυτής της ομάδας, που «δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τη διεθνή συμφωνία, να το πράξουν», αναφέρουν οι υπουργοί.

Επιπροσθέτως, οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν αυτή την ομάδα «να αντιμετωπίσει γρήγορα τα εναπομείναντα ζητήματα» και να παρουσιάσει «ένα λεπτομερές σχέδιο για την εφαρμογή των δύο πυλώνων» της συμφωνίας μέχρι την επόμενη σύνοδο της G20 τον Οκτώβριο.

Επισημαίνεται ότι ο «πυλώνας 1» της συμφωνίας έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών, που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές, στις λεγόμενες χώρες «της αγοράς», δηλαδή τις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους. Ο φόρος δεν θα καταβάλλεται συνεπώς πλέον αποκλειστικά εκεί όπου οι εταιρείες έχουν εγκαταστήσει τις έδρες τους.

Στο στόχαστρο είναι οι επιχειρήσεις που πραγματοποούν παγκόσμιο τζίρο άνω των 20 δισεκ. ευρώ και των οποίων η αποδοτικότητα είναι μεγαλύτερη του 10%.

Ο στόχος είναι, οι πολυεθνικές και κυρίως οι GAFA (ακρωνύμιο για τις γιγάντιες εταιρείες Google, Amazon, Facebook και Apple), οι οποίες είχαν μεγάλα κέρδη κατά την πανδημία της Covid-19 και τα lockdown, να μην πληρώνουν φόρους, το ύψος των οποίων είναι αστείο έναντι των κερδών τους.

Υπογραμμίζεται ότι ο «πυλώνας 2» αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των πολυεθνικών. Ένα κράτος θα μπορεί να φορολογεί τα κέρδη εξωτερικού μιας από τις εθνικές επιχειρήσεις του, τα οποία έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό με ποσοστό κατώτερο αυτού του ελάχιστου ποσοστού, ώστε να αντισταθμίσει τη διαφορά.