Γερμανός πρέσβης: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Γερμανός πρέσβης: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Υπέρ της Ελλάδας τάσσεται ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, αναφορικά με το θέμα του τουρκικού χάρτη που δείχνει ελληνικά νησιά, μεταξύ αυτών και την Κρήτη, στην τουρκική επικράτεια, δίπλα στον οποίο φωτογραφήθηκε ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει ότι είναι «απαράδεκτη η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας» ενώ κοινοποιεί την ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία καλεί τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει θέση ως προς τον απαράδεκτο αυτόν χάρτη.

«Προσέξτε καλά αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλα αυτά τα νησιά "απορροφημένα" από την Τουρκία. Ένα παραλήρημα από τους εξτρεμιστές ή η επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Ακόμη μία πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στις γελοιότητες του μικρότερου κυβερνητικού του εταίρου» είχε αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter o πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση αυτή του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια όσων δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο τουρκικής καταγωγής υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος συμμετέχει στο Συμπόσιο της Σύμης. Όπως τόνισε ο Έζντεμιρ «παραβιάσεις των συνόρων, είτε στην Ουκρανία, είτε στην Ελλάδα, δεν είναι ανεκτές».

Σε ερώτηση της DW σχετικά με τη νέα επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο - δεδομένου ότι γνωρίζει ο ίδιος σε βάθος την Τουρκία, αλλά και την πολιτική Ερντογάν - ο Τζεμ Έζντεμιρ ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται «υπό τεράστια πίεση από τον πληθωρισμό και τα οικονομικά προβλήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, ο Ερντογάν κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: «Δημιουργεί προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, στην Ανατολή και τη Δύση». Όπως υπογράμμισε: «Θα είναι μια δύσκολη φάση για όλους και η συμβουλή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα των τουρκικών προκλήσεων, αλλά να ποντάρουμε στο ότι την λύση θα την δώσουν οι τούρκοι ψηφοφόροι».

Όσο για τη στάση της Γερμανίας είναι «ξεκάθαρη», λέει χαρακτηριστικά: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την χώρα-εταίρο μας στην ΕΕ, την Ελλάδα. Παραβιάσεις των συνόρων, είτε στην Ουκρανία, είτε στην Ελλάδα, δεν είναι ανεκτές».

Μάλιστα, συμβουλεύει να μην πέσουμε στην παγίδα των τουρκικών προκλήσεων, αλλά να ποντάρουμε στο ότι τη λύση θα τη δώσουν οι Τούρκοι ψηφοφόροι.