Γερμανία: Μειώνονται ολοένα τα ποσοστά της Α. Μέρκελ

Γερμανία: Μειώνονται ολοένα τα ποσοστά της Α. Μέρκελ

Είναι η Άγκελα Μέρκελ η κατάλληλη για το πόστο της καγκελαρίου; Μισό χρόνο μετά τις εκλογές του 2013 το 75% δήλωνε ότι η Μέρκελ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση, σήμερα, μισό χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές, το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 57%.

Αυτό προκύπτει από τη νέα δημοσκόπηση της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Η κ. Μέρκελ θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανακτήσει την, προφανώς, χαμένη εμπιστοσύνη. Τα 2/3 των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 64% δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το έως τώρα έργο της νέας κυβέρνησης. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτή ανέλαβε μόλις στα μέσα Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως δυσαρεστημένοι δηλώνουν όχι μόνον οι οπαδοί της αντιπολίτευσης αλλά και τα 2/3 των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Ευχαριστημένη, αντίθετα, δηλώνει η πλειοψηφία των οπαδών της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU. Βέβαια, με μόλις 55% είναι οριακή.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle αν πραγματοποιούνταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή CDU/CSU και SPD θα εξασφάλιζαν μεν και πάλι την πλειοψηφία, ωστόσο οριακά. Οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να μην μπορούν να κερδίσουν την εύνοια των πολιτών και συγκεντρώνουν μόλις 18% στην πρόθεση ψήφου. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά της Xριστιανικής Ένωσης που λαμβάνει 33% αλλά και του εθνολαϊκιστικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που συγκεντρώνει το 14%. Στο 9%, την ίδια ώρα, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), στο 10% η Αριστερά (Die Linke) ενώ στο 12% οι Πράσινοι (Grune).

Οι πολίτες εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κοινωνική συνοχή στη Γερμανία σήμερα έγκειται στις ανισότητες μεταξύ φτωχών και πλουσίων στη χώρα. Συγκεκριμένα το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει την πολύ μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των δυο πλευρών ως «μεγάλο» ή «πολύ μεγάλο» πρόβλημα. Το 76% την ίδια ώρα θεωρεί πολύ σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη δεκτικότητας έναντι διαφορετικών απόψεων, το 67% τις διαφορές μεταξύ ισλάμ και άλλων θρησκειών και το 62% τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.