8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Γερμανία: Καταργήθηκε νόμος για την έκτρωση που ίσχυε από τη ναζιστική εποχή

Γερμανία: Καταργήθηκε νόμος για την έκτρωση που ίσχυε από τη ναζιστική εποχή
αρχείου
AP

Η Γερμανία κατάργησε την Παρασκευή έναν νόμο της ναζιστικής εποχής που απαγόρευε στους γιατρούς να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις αμβλώσεις.

Η Κάτω Βουλή της Bundestag ψήφισε για την κατάργηση του νόμου, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις αμβλώσεις χωρίς να φοβούνται τη δίωξη. Σύμφωνα με το νόμο, οι γιατροί στη Γερμανία είχαν τη δυνατότητα μεν να προτείνουν τη διακοπή της εγκυμοσύνης, αλλά δεν τους επιτρεπόταν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις σχετικές διαδικασίες.

Τεχνικά, η άμβλωση είναι εντελώς παράνομη στη Γερμανία. Ωστόσο, επιτρέπεται υπό ορισμένες συνθήκες και η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 12 εβδομάδων από τη σύλληψη.

«Για σχεδόν έναν αιώνα, οι γιατροί ήταν αντιμέτωποι με κυρώσεις αν παρείχαν τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με μεθόδους και πιθανούς κινδύνους σε γυναίκες που σκέφτονται να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπουσμαν. «Σήμερα, αυτή η εποχή της δυσπιστίας προς τις γυναίκες και της δυσπιστίας προς τους γιατρούς φτάνει στο τέλος της», πρόσθεσε.

Τυχόν ποινές που έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια βάσει αυτού του νόμου από τον Οκτώβριο του 1990 θα καταργηθούν επίσης, και κάθε εν εξελίξει διαδικασία θα διακοπεί. Η νέα κυβέρνηση είχε παρουσιάσει τα σχέδιά της για την κατάργηση του νόμου στη συμφωνία συνασπισμού που υπεγράφη τον Νοέμβριο.

Πηγή: Reuters