Γεραπετρίτης: Έως τον Απρίλιο 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraΖeneca στην Ελλάδα

Γεραπετρίτης: Έως τον Απρίλιο 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraΖeneca στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι εφόσον πάρει το «πράσινο φως» το εμβόλιο της AstraZeneca, θα φτάσουν στη χώρα μας 4,5 εκατ. δόσεις μέχρι τον Απρίλιο εξέφρασε ο Γ. Γεραπετρίτης. Το γεγονός ότι είναι ευρωπαϊκό σκεύασμα θα κάνει εύκολη τη διοχέτευσή του, τόνισε ο υπουργός, ενώ επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν στη χώρα και άλλα εμβολιαστικά κέντρα.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, o κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία εμβολιασμού», αφού μέχρι στιγμής στη χώρα τηρούνται τα ραντεβού για εμβολιασμό σε ποσοστό 97%. Το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί ανέρχεται σε 0,08%.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκης μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Σ. Κουρτς και τη Δανή πρωθυπουργό Μ. Φρέντρικσεν, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης άλλων εμβολίων, και συγκεκριμένα της AstraZeneca.

Και αυτό, διότι όταν πάρει το πράσινο φως καθότι είναι αμιγώς ευρωπαϊκό σκεύασμα όπως τόνισε ο υπουργός, θα είναι πιο εύκολη η ροή και διοχέτευση του. Καθοριστικό είναι σύμφωνα με τον ίδιο και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, διότι εξήγησε ότι είναι μονοδοσικό, «μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στον πληθυσμό και δημιουργεί εύκολη διαχείριση».

«Το αυστηρό lockdown μας έφερε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της ΕΕ»

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι το αυστηρό lockdown που εφαρμόζεται, έφερε την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της ΕΕ και επέτρεψε ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς.

«Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη σε έκταση και βαθύτερη σε εύρος καθολική απαγόρευση, δεν είναι ορθό όμως να βρισκόμαστε σε αυτήν αιωνίως αλλά η λογική κλεινόμαστε και προσέχουμε έχει να κάνει με το ανοίγουμε προσεκτικά την αγορά», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι «υγειονομικά ρευστή».