Γεωργαντάς: Στο 79,2% οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης

Γεωργαντάς: Στο 79,2% οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης

Στα επίπεδα του Μαρτίου και του Απριλίου έχει ανέλθει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα, με περίπου 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως είπε, το ποσοστό εμβολιασμού με την πρώτη δόση αγγίζει το 79,2% στον ενήλικο πληθυσμό και το 67% στον γενικό πληθυσμό, δηλαδή 2 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, επισήμανε ότι στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα, οι ανεμβολίαστοι από τους περίπου 590.000 περιορίστηκαν στους 546.000. Επισήμανε ότι για την αναμνηστική δόση, από τα 3,2 εκατ. δικαιούχων της τρίτης δόσης, το 65% είτε έχει εμβολιαστεί είτε είχε προγραμματίσει το ραντεβού του. 

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ανοίγουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα φτάνοντας περίπου τα 2.300 από τα 1.500 που υπήρχαν παλαιότερα, διευρύνεται το ωράριο τους και από τον Δεκέμβριο θα λειτουργούν και τις Κυριακές.

Αναφορικά με τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά πως θα ισχύει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις μεταξύ των χωρών, με ισχύ το 9μηνο. Ωστόσο, όπως ανέφερε «στην Ελλάδα, αυτό που θα ισχύσει μετά τις 13 Δεκεμβρίου είναι ότι μετά τους 7 μήνες οι άνω των 60 ετών δε θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους αν δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση».

Για τη μετάλλαξη Όμικρον, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση περιμένει τα δεδομένα από την επιστημονική κοινότητα ώστε αν χρειαστεί να προσαρμόσει τα μέτρα της.