7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Γεωργαντάς: Από τις 16 Αυγούστου έχουν κλείσει 106 χιλ. νέα ραντεβού εμβολιασμού

Γεωργαντάς: Από τις 16 Αυγούστου έχουν κλείσει 106 χιλ. νέα ραντεβού εμβολιασμού
AP Images

Από τις 16 Αυγούστου έχουν κλείσει 106 χιλ. νέα ραντεβού εμβολιασμού, αποκάλυψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι αυτό που διανύουμε είναι το κύμα των ανεμβολίαστων, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία.

Ο Γ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα, θα ήμασταν τώρα κοντά στα επιθυμητά ποσοστά εμβολιασμού, που τώρα είναι στο 65% του ενηλίκου πληθυσμού. Από τις 16 Αυγούστου μέχρι χθες κλειστήκαν 106 χιλιάδες νέα ραντεβού εμβολιασμού, κυρίως από νεότερους πολίτες ανέφερε πάντως. Όπως τόνισε, μόνο χθες, κλειστήκαν 26 χιλιάδες ραντεβού. Εκτίμησε ότι οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο.

Έτοιμοι για τη χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου

 

Δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για τη διαδικασία χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου, διευκρινίζοντας πως οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με μήνυμα. Αναφερόμενος στη διαδικασία εμβολιασμού κατ' οίκον τόνισε ότι από τους 6.200 πολίτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, έχουν εμβολιαστεί οι 5.200.

Ο Γ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι τα ποσοστά στις ηλικίες 18 - 29 είναι ακόμα χαμηλά, ωστόσο δήλωσε ότι το freedom pass «λειτούργησε ευεργετικά, το χρησιμοποίησαν, αφού εμβολιαστήκαν, 310 χιλιάδες νέοι».

Σχετικά με τα ποσοστά ανοσίας, τόνισε ότι τον Οκτώβριο μπορούμε να έχουμε φτάσει στο 80% του ενηλίκου πληθυσμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό το ποσοστό ανοσίας χρειάζεται στο 80% του συνολικού πληθυσμού. Πάντως, πρόσθεσε, αν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός, τον Οκτώβριο θα είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο. 

Τα κινητά συνεργεία συνεχίζουν να πηγαίνουν στις απομακρυσμένες περιοχές, και ήδη έχουν εμβολιάσει περίπου 12.000 συμπολίτες μας. 

«Όποιος θέλει να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει να εμβολιαστεί μπορεί  να το πράξει, αν όχι αυθημερόν την επόμενη μέρα. Είναι κρίμα σε άλλες χώρες να αναζητούν εμβόλιο  να εμβολιαστούν και στη χώρα μας να μην εμβολιάζονται». Είμαστε καλά, θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα πρόσθεσε. «Η κινητικότητα (στους εμβολιασμούς) που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες θα αυξάνει συνεχώς για να δούμε τα πράγματα καλύτερα το Σεπτέμβριο» εκτίμησε.

Αν χρειαστεί, θα πάρουμε περισσότερα μέτρα 

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων αν χρειαστεί. «Είναι μια δυναμική διαδικασία η αντιμετώπιση του ιού και των συνεπειών του. Έχουμε πάρει κάποια μέτρα που θωρακίζουν όσο δυνατόν καλύτερα τη δημόσια υγεία χωρίς να έχουμε κάποιες υπερβολές στον τρόπο με τα οποία τα επιβάλλουμε, αλλά αν χρειαστεί να πάρουμε οποιοδήποτε άλλο μέτρο ή σε άλλες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες έρχονται σε επαφή, όχι απλά με πληθυσμό, με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, θα πρέπει το δούμε και αυτό» είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.  

«Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό ότι η υποχρεωτικότητα για τις ομάδες που έχει αποφασιστεί είναι κάτι που θα εφαρμοστεί» επισήμανε. 

«(Η υποχρεωτικότητα) λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά για τις δομές ηλικιωμένων ή αναπήρων, θα λειτουργήσει και με τους υγειονομικούς μας, γιατί είναι πραγματικά κρίμα να στερηθεί το σύστημα υγεία υγειονομικούς οι οποίοι θα επιλέξουν να μην εμβολιαστούν θέλω να πιστεύω να πιστεύω ότι όσο περνάνε οι μέρες θα είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι, αλλά η κυβέρνηση είναι εδώ για να διαχειριστεί ό,τι άλλο προκύψει».


 
Καταβλήθηκαν 3,7 εκατ. ευρώ σε πυρόπληκτους

 

Για τη βοήθεια στους πυρόπληκτους μέσω του το arogi.gov.gr ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι 3,7 εκατ. ευρώ καταβληθήκαν την Παρασκευή, ενώ είχαν γίνει 1.400 αιτήσεις μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. 

«Θα γίνει πληρωμή νέα σήμερα. Οι πληρωμές θα γίνονται Τρίτη και Παρασκευή. Να κάνει ο κόσμος τις αιτήσεις γρήγορα, η πίστωση θα γίνεται την επόμενη ή την μεθεπομένη μέρα. «Η πλατφόρμα για την αποζημίωση πυρόπληκτων είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αλλά αυτή είναι ενδεικτική ημερομηνία μπορούν να πάνε αύριο ή μεθαύριο οι δικαιούχοι» σημείωσε ο Γ. Γεωργαντάς. 

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση, αλλά ξεκαθάρισε «δεν είναι προς το συμφέρον των δικαιούχων».

Όπως επισήμανε ο Γιώργος Γεωργαντάς, δεν γίνεται αξιολόγηση της δήλωσης του πολίτη, διασταυρώνονται από την ΑΑΔΕ μέσω Ε9 μόνο η ταυτότητα του πολίτη και του ακινήτου του. «Ο πολίτης δηλώνει μεγάλη ή μικρή ζημία ή ολοσχερή καταστροφή, ο έλεγχος θα γίνει στη συνέχεια και το όποιο ποσό πιστώνεται θα συμψηφιστεί με αυτό που του δόθηκε ως πρώτη αρωγή» τόνισε.