Γενς Σπαν: «Κάπου έχει δίκιο ο Τραμπ» στα όσα λέει για τον ΠΟΥ

Γενς Σπαν: «Κάπου έχει δίκιο ο Τραμπ» στα όσα λέει για τον ΠΟΥ

Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, ο Γερμανός Υπουργός Υγειας είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει κάπου δίκιο» καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τη διακυβέρνηση και τη λογοδοσία του.

«Πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς πού πηγαίνουν τα χρήματα», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times. 

Ωστόσο ο Σπαν πρόσθεσε «Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να πούμε ότι δεν χρειαζόμαστε πια τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας». Σύμφωνα με τον ίδιο «Όταν σβήνουμε μία πυρκαγιά, δεν μπορούμε να μιλάμε για τη μεταρρύθμιση της πυροσβεστικής».

Σημείωσε ότι ο  Ντόναλντ Τραμπ απείλησε πρόσφατα ότι θα βάλει τέλος επ' αόριστον στη χρηματοδότηση που χορηγούν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και θα επανεξετάσει το εάν η χώρα του θα παραμείνει μέλος του ή όχι μέσα σε τριάντα ημέρες εάν δεν υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών [της Αμερικής] προς τον ΠΟΥ μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού», διεμήνυσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην τελευταία παράγραφο τετρασέλιδης επιστολής που απηύθυνε στον επικεφαλής του ΠΟΥ, τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.