Γαλλία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11% το 2020

Γαλλία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11% το 2020

Η οικονομία της Γαλλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 11% το 2020 λόγω της κρίσης του κορονοϊού και οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

Η Γαλλία επέβαλε ένα από τα αυστηρότερα lockdown της Ευρώπης στα μέσα Μαρτίου και άρχισε να αίρει τους περιορισμούς μόλις στις 11 Μαΐου. Τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια ανοίγουν σήμερα.

«Δεχτήκαμε ισχυρό πλήγμα από τον ιό, πήραμε αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων πολιτών, αλλά η οικονομία πρακτικά σταμάτησε για τρεις μήνες», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο Λε Μερ.

«Θα το πληρώσουμε χάνοντας σε ρυθμό ανάπτυξης» είπε, προσθέτοντας ότι οι νέοι υπολογισμοί προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11% αντί του 8% σύμφωνα με προηγούμενη πρόβλεψη.

Τα περίπου 300.000 καφέ, μπαρ και εστιατόρια που θα αρχίσουν να δέχονται πελάτες από σήμερα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική ενίσχυση από το ταμείο αλληλεγγύης της κυβέρνησης έως το τέλος του χρόνου για να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους.

«Ακόμη κι αν είναι σκληρό να το ακούει κανείς μια μέρα όπου ο ήλιος λάμπει και τα καφέ ανοίγουν ξανά, τα πιο δύσκολα, σε επίπεδο κοινωνίας και οικονομίας, είναι ακόμα μπροστά μας» είπε ο Υπουργός.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει μια σειρά χρεοκοπιών στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων και αναζητά αγοραστές για τις μεγάλες αλυσίδες Camaieu, Conforama και La Halle, που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους.

Ο Λε Μερ ανακοίνωσε ήδη αυτόν τον μήνα πακέτα στήριξης συγκεκριμένων κλάδων όπως ο τουρισμός και οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Δήλωσε ότι ετοιμάζονται προτάσεις για τον κλάδο της αεροδιαστημικής που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσουν οι κλάδοι των start-up και των οικοδομών.