8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Γαλλία: Ψηφοφόροι Μελανσόν και Μακρόν προτίμησαν την αποχή στον β' γύρο απουσία δικού τους υποψηφίου

Γαλλία: Ψηφοφόροι Μελανσόν και Μακρόν προτίμησαν την αποχή στον β' γύρο απουσία δικού τους υποψηφίου
AP

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Harris τόσο οι ψηφοφόροι της παράταξης Μακρόν, όσο και οι ψηφοφόροι της παράταξης Μελανσόν στη μεγάλη τους πλειονότητα, περίπου οι οχτώ στους δέκα, αρνήθηκαν στο δεύτερο γύρο να ψηφίσουν υποψήφιο του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, όταν ο δικός τους υποψήφιος δεν είχε προκριθεί.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών προτίμησαν ωστόσο την αποχή. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde, αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ της αριστερής συμμαχίας του Μελανσόν και στον δεύτερο γύρο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα υποψήφιο της παράταξης Μακρόν και ένα της Λεπέν, προτίμησαν, σε ποσοστό 45% την οδό της αποχής. Το 31% ψήφισε υπέρ της παράταξης Μακρόν, ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, το 24% , προτίμησε την ψήφο στην Λεπέν.

Αντιστοίχως αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υπέρ της παράταξης Μακρόν και στον δεύτερο γύρο έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιους του Μελανσόν και της Λεπέν, προτίμησαν, σε ποσοστό 48% την αποχή, έναντι 34% που προτίμησε τον υποψήφιο του Μελανσόν και 18% που προτίμησε τον υποψήφιο της Λεπέν. Επίσης από τις 108 εκλογικές περιφέρειες που μονομαχήσαν οι παρατάξεις Μακρόν και Λεπέν, η τελευταία κέρδισε τις 62, ενώ στις 62 περιφέρειες που αναμετρήθηκαν υποψήφιοι του Μελανσόν και της Λεπέν η ακροδεξιά κέρδισε τις 33.