Γαλλία: Κυβερνητικό πόστο για πρώτη φορά στην ιστορία σε Ελληνίδα

Γαλλία: Κυβερνητικό πόστο για πρώτη φορά στην ιστορία σε Ελληνίδα

Αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα με την ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης της πρώτης κυβέρνησης μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα την θέση του Ζαν Ιβ Λεντριάν καταλαμβάνει η Κατρίν Κολονά, διπλωμάτης και πρώην υπουργός επί Ζακ Σιράκ.

Στο υπουργείο Οικονομίας παραμένει ο Μπρούνο Λεμέρ, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Κορίνθια και ιατρός γυναικολόγος, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Μεταξύ αυτών που έμειναν στα πόστα τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων, είναι ο Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ που υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών καθ' όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μακρόν, προωθώντας φορολογικές περικοπές και μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων προτού στηρίξει την οικονομία που έχει καταστραφεί από τον COVID-19 με άνευ προηγουμένου κρατική υποστήριξη σε εταιρείες και νοικοκυριά. 

Ο γερμανόφωνος πρώην διπλωμάτης που είναι δεινός δρομέας, έφερε τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία προτού οι δαπάνες του για την πανδημία διογκώσουν το έλλειμμα σε επίπεδα ρεκόρ. 

Στη θέση του παρέμεινε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.   Προερχόμενος από τις τάξεις των συντηρητικών Les Republicains, ο Νταρμανέν βοήθησε στην εφαρμογή των βασικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν ως υπουργός προϋπολογισμού του και επέβλεψε μια γενική αναθεώρηση της είσπραξης φόρων.  Διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών το 2020, και ηγήθηκε του αγώνα του Μακρόν κατά του  εξτρεμισμού και των ισλαμιστών ριζοσπαστών που αμφισβητούν τις κοσμικές αξίες της Γαλλίας. Οι επικριτές λένε ότι έδωσαν μεγάλες εξουσίες στην αστυνομία και απέκλεισαν τη δημοκρατική προστασία.

Υπάρχει όμως και νέο αίμα στην κυβέρνηση, με προεξάρχουσα τη νέα υπουργό Εξωτερικών, την Κατρίν Κολονά. Η πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2019, είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας μετά από μια σύντομη αποτυχημένη θητεία από της Μισέλ Αλιό Μαρί το 2010.

Η έμπειρη διπλωμάτης έχει υπάρξει επίσης πρέσβειρα στην Ιταλία και έχει περάσει επίσης από διπλωματικές αποστολές σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες. Διετέλεσε επίσης υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις για δύο χρόνια από το 2005. Στη Γαλλία, ωστόσο, είναι περισσότερο γνωστή ως εκπρόσωπος του εκλιπόντος προέδρου Ζακ Σιράκ, μια θέση που κράτησε για εννέα χρόνια.

Το πόστο  της Υπουργού Ενέργειας αναλαμβάνει η Ανιές Πανιέ Ρουνασέρ που  θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή της υπόσχεσης του Μακρόν να αναζωογονήσει τον προβληματικό πυρηνικό τομέα της χώρας και να ενισχύσει την ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ παράλληλα θα αμβλύνει την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τις αυξανόμενες τιμές καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας. Εντάχθηκε στην κυβέρνηση του Μακρόν το 2018, υπηρετώντας πιο πρόσφατα ως υπουργός βιομηχανίας.

Το καυτό υπουργείο των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων αναλαμβάνει ο Ολιβιέ Ντισόπτ. Ο πρώην σοσιαλιστής βουλευτής, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Προϋπολογισμού του Μακρόν στην τελευταία κυβέρνηση, είναι πιθανό να είναι υπεύθυνος για την έναρξη της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη. Θα πρέπει επίσης να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας καθώς η Γαλλία αντιμετωπίζει τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα.

Επικεφαλής τους θα είναι η Ελίζαμπεθ Μπορν, η αριστερών καταβολών γραφειοκράτισσα καριέρας που ο Μακρόν επέλεξε τη Δευτέρα ως νέο πρωθυπουργό, μόλις τη δεύτερη γυναίκα που πήρε τη θέση.