G20: Πεπεισμένος ο Σολτς οτι θα υπάρξει συμφωνία για τη φορολογική μεταρρύθμιση

G20: Πεπεισμένος ο Σολτς οτι θα υπάρξει συμφωνία για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Πεπεισμένος ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει στη φορολογική μεταρρύθμιση για τις εταιρείες, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς  καθώς οι ομόλογοι του και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 συναντώνται σήμερα στη Βενετία για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, με βασικό θέμα στην ατζέντα τους την μεταρρύθμιση της φορολογίας των εταιρειών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε κοινή απόφαση στην ΕΕ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς στον ραδιοσταθμό DLF, πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Βενετία.

«Ο σχεδιαζόμενος παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες αποτελεί ένα βήμα προς τα μπροστά όσον αφορά τη φορολογική δικαιοσύνη», σημείωσε επίσης ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δίκτυο ARD πριν από τη σύνοδο στη Βενετία, κατά την οποία πρόσθεσε ότι δεν είναι αναγκαίο όλα τα κράτη να ενταχθούν στη συμφωνία. «Δεν εξαρτώμαστε από όλες τις χώρες για να συμμετάσχουμε», δήλωσε ο Σόλτς.

Η G20 αναμένεται να εγκρίνει σχέδια για νέους κανόνες όσον αφορά το πού και πόσο θα φορολογούνται οι εταιρείες, τα οποία υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα 130 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η συμφωνία αυτή οραματίζεται έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο εισοδήματος για τις εταιρείες τουλάχιστον 15%, με το ποσοστό αυτό να υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ ότι θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα παγκοσμίως, αλλά πολλές από τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η διήμερη σύνοδος, σήμερα και αύριο, Σάββατο, των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Βενετία θα ξεκινήσουν μια συζήτηση όσον αφορά το πώς θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία κατά την σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη τον Οκτώβριο.

Τα μέλη της G20 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του πληθυσμού του πλανήτη, και μεταξύ αυτών βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ινδία.

Αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, οι νέοι φορολογικοί κανόνες θα γίνουν δεσμευτική νομοθεσία παγκοσμίως πριν από το τέλος του 2023.