Γ. Ζαριφόπουλος: Έρχεται ηλεκτρονική εφαρμογή για τα sms στο 13033

Γ. Ζαριφόπουλος: Έρχεται ηλεκτρονική εφαρμογή για τα sms στο 13033

Την δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής (application) που θα πλαισιώσει την διαδικασία μέσω γραπτού μηνύματος στο 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις με στόχο να γίνει ακόμη πιο φιλική προς τον χρήστη, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο οποίος παράλληλα τόνισε πως δεν κρατούνται συγκεντρωτικά η εξατομικευμένα στοιχεία από τα μηνύματα που αποστέλλουν οι πολίτες.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Ζαριφόπουλος ανέφερε πως δεν συγκρατείται κανένα προσωπικό στοιχείο κανενός πολίτη αλλά ούτε συγκεντρωτικά στοιχεία ανά κατηγορία έκτακτης μετακίνησης.

«Το μόνο που βλέπουμε είναι το σύνολο των μηνυμάτων και πώς αυτά έρχονται μέσα στην ημέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος σε αριθμούς, τόνισε ότι  στο πρώτο κύμα της πανδημίας, στην καραντίνα ο μέσος όρος αποστολής μηνυμάτων ήταν 2,6 εκατομμύρια την ημέρα.

Τις πρώτες ημέρες του δεύτερου κύματος είχαμε πολύ περισσότερα μηνύματα, εστάλησαν πάνω από 4 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα κατά μέσο όρο. Ωστόσο υπήρχαν και περισσότεροι λόγοι μετακίνησης, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ζαριφόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι τα Δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούσαν κανονικά σε αντίθεση με την πρώτη καραντίνα. Αρα, σημείωσε, δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιόδους.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια για «κόφτη» στα sms ή για επιβολή χρονικών περιορισμών στις μετακινήσεις, τόνισε την σημασία της ατομικής ευθύνης και υπογράμμισε πως «ποτέ δεν έπεσε στο τραπέζι το θέμα του “κόφτη”». Άλλωστε δεν έχει νόημα να βάλουμε «κόφτη» στα μηνύματα τη στιγμή που υπάρχουν οι εναλλακτικές μέθοδοι της ειδικής φόρμας και της συμπλήρωσης στοιχείων σε κόλλα χαρτί, είπε.

Τέλος, σχετικά με την πιθανότητα αλλαγών στις έξι κατηγορίες που προβλέπονται σήμερα απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποφασιζόταν με υπόδειξη της Πολιτικής Προστασίας κατόπιν συνεννόησης με τους ειδικούς. «Η φόρμα για την μετακίνηση των πολιτών παραμένει σε ισχύ όπως είναι» είπε ο κ. Ζαριφόπουλος. Ήδη πάντως έχουν μειωθεί οι λόγοι μετακίνησης μετά και την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις πέντε το πρωί, διάστημα κατά το οποίο επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για συγκεκριμένους λόγους.