7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Γ. Πλακιωτάκης: Με νέα όπλα, συνεχείς ελέγχους και αυξημένη πληρότητα το φετινό καλοκαίρι

Γ. Πλακιωτάκης: Με νέα όπλα, συνεχείς ελέγχους και αυξημένη πληρότητα το φετινό καλοκαίρι

Την αισιοδοξία του για την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα το φετινό καλοκαίρι εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των ταξιδιωτών τηρεί τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται με την επίδειξη βεβαίωσης πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test ή selftest.

Μιλώντας στο Open, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε αναλυτικά στα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στην ακτοπλοΐα σημειώνοντας ότι «αναθεωρήσαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τα νέα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα rapid test, αλλά και τα selftest».

Με δεδομένο ότι πλέον έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα των εμβολιασμών και το ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών δημιουργείται ένα περιβάλλον αυξημένης ασφαλείας και για τους συμπατριώτες μας αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, συμπλήρωσε και εξήγησε ότι:

«Όλα αυτά επιτρέπουν πληρότητα στο 85% εφόσον τα πλοία έχουν καμπίνες και 80% εάν δεν έχουν. Τα ταχύπλοα, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα ξεκινούν με πληρότητα 80%. Αν δεν τα διαθέτουν η πληρότητά τους πέφτει στο 50%».

Όπως ανέφερε, «τους τελευταίους 15 μήνες η πολύ μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει επιδείξει υπευθυνότητα και καλώ όλες και όλους να συνεχίσουμε να τηρούμε με συνέπεια τα μέτρα προστασίας. Ότι ίσχυε πέρυσι θα ισχύει και φέτος. Μάσκες παντού, αποστάσεις, τα πάντα» και ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα είναι συνεχείς και συστηματικοί, όχι μόνο στα λιμάνια, αλλά και μέσα στα πλοία. «Δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση, απλώς θέλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», τόνισε.

Όσον αφορά τα περιστατικά που ταξιδιώτες δεν τήρησαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο υπουργός ανέφερε πως ήταν ελάχιστα τα άτομα που δεν ταξίδεψαν επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ως προς την επαναλειτουργία της ακτοπλοΐας ο υπουργός ανέφερε: «Εμείς, ως Υπουργείο διασφαλίσαμε τη συνέχεια στην ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδος, κάτι που δεν ήταν μία εύκολη άσκηση. Αυτό το κάναμε με σημαντική ενίσχυση και της ακτοπλοΐας με 67 εκατομμύρια ευρώ και των ναυτικών μας με 15 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής».

«Η κρουαζιέρα ήδη ξεκίνησε από χθες, στο Ηράκλειο. Τα μηνύματα είναι αρκετά αισιόδοξα, με περίπου 40 κρουαζιερόπλοια να έχουν δηλώσει πρόθεση να δραστηριοποιηθούν φέτος στην Ελλάδα. Έχουν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους τεχνικούς φορείς έτσι ώστε να έχουμε έτοιμα τα υγειονομικά μας πρωτόκολλα και αντίστοιχα, επιχειρησιακά σχέδια στα λιμάνια μας. Η περσινή θετική εμπειρία αποτελεί για τη χώρα μας σημαντικό όπλο και ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα», κατέληξε.