Γ. Λακόπουλος για Νίκο Παππά: Ο «έκπτωτος Νο2»

Γ. Λακόπουλος για Νίκο Παππά: Ο «έκπτωτος Νο2»

Μετά τον Πάνο Σκουρλέτη που χαρακτηρίστηκε «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ σειρά παίρνει τώρα ο Νίκος Παππάς, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο Γ. Λακοπουλος χαρακτηρίζει σε άρθρο του στο anoixtoparathyro.gr ως τον «έκπτωτο Νο2».

Ο αρθρογράφος βάζει στο στόχαστρο τον πάλαι ποτέ Νο 2 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εμμέσως δείχνει στον Νίκο Παππά τις προθέσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα, όπως έγινε και στην περίπτωση του γραμματέα του κόμματος.

Αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση εμφανίζεται να στέλνει μήνυμα να «τηρήσει αποστάσεις» από «τον αρχηγό του» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που θα ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ να βρει τον νέο του προσανατολισμό

«Αναπόφευκτα» αναφέρει χαρακτηριστικά «τώρα που το κόμμα πάει να αλλάξει, αυτός πρέπει να επιβιώσει σε σχετική απόσταση από τον Τσίπρα και με βαριά πλήγματα στην εικόνα του. Και πάντως χωρίς το ρόλο στον οποίο μάλλον δεν υπήρχε καλύτερος».

Αποφεύγει αλλά με προσοχή να ασκήσει κριτική ανάλογη με αυτή που άσκησε στον Π. Σκουρλέτη εν τούτοις σημειώνει ότι «δεν βαρύνεται με κάτι χειροπιαστό, δεν έχει εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, διατηρεί το προφίλ του ικανού και δραστήριου, είναι «σκιώδης υπουργός». Αλλά δεν είναι όπως παλιά».

Υπογραμμίζει όμως πως «Όταν έπρεπε να προστατεύσει τον εαυτό του δεν το έκανε, με την αποφασιστικότητα που θα περίμενε κανείς από κάποιον του οποίου η τύχη έχει συνδεθεί με τον αρχηγό του».

Ο Νίκος Παππάς δεν είναι από τα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντιδρούσαν στην στροφή του κόμματος προς το κέντρο. Αντιθέτως. Στο πλαίσιο αυτό προκαλεί ερωτήματα η προσπάθεια αποδόμησής του και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ένα «ξεκαθάρισμα» αλλά με το γάντι και χωρίς ο ίδιος να ανοίγει ευθέως εσωκομματικά μέτωπα.

Ξεκαθάρισμα που έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να αποδυναμωθούν όσοι τάσσονται κατά της λεγόμενης «πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ» και ό δεύτερος να απομακρυνθούν από τον περιβάλλοντα χώρο όσοι έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη με πράξεις ή παραλείψεις τους.