Γ. Κώτσηρας: Τον Ιούνιο έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Γ. Κώτσηρας: Τον Ιούνιο έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Για κυοφορούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έκανε λόγο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, το οποίο χαρακτήρισε «φρικιαστικό», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι προβλέπονται ποινές ισοβίων για εγκλήματα σαν αυτό.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κώτσηρας δήλωσε ότι «προβληματιζόμαστε για κάθε κενό του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να προβλέπεται η μέγιστη ποινική αντιμετώπιση για αποτρόπαια εγκλήματα».

Τόνισε πως λειτουργεί η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, εντοπίζει τα κενά, θα παραδώσει το σχετικό πόρισμα, για να ξεκινήσει η διαβούλευση και τον Ιούνιο να ψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές.

Αξιολογούνται ζητήματα με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα προβλέπονται ποινές ανάλογες της σοβαρότητας κάθε εγκλήματος, είπε ο κ. Κώτσηρας σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση με αναλογικότητα του εγκλήματος, ενώ οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο για να έχουν χρόνο και διάρκεια αφού η κοινωνία εξελίσσεται και μαζί της και το έγκλημα.

Η συνεπιμέλεια των παιδιών

Μιλώντας για το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο και τη συνεπιμέλεια, ο κ. Κώτσηρας τόνισε πως το παιδί είναι στο επίκεντρο.

Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο αλλάζει μετά από 38 χρόνια. Οι δύο γονείς πρέπει να έχουν ίσο ρόλο, είπε εξηγώντας ότι ενώ ενισχύεται η επιλογή τρόπων για επίλυση των διαφορών πριν φτάσουν στο δικαστήριο.

Δήλωσε ότι δεν προβλέπεται από το νόμο εναλλασσόμενη κατοικία, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι συμμετοχή και των δύο γονέων στην καθημερινότητα του παιδιού είναι το συμφέρον για το παιδί.