ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Γ. Κώτσηρας για Κουφοντίνα: Δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για οποιονδήποτε κρατούμενο

Γ. Κώτσηρας για Κουφοντίνα: Δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για οποιονδήποτε κρατούμενο
Eurokinissi

«Υπάρχει πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί και δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για οποιονδήποτε κρατούμενο», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, αναφορικά με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Μια εξαίρεση θα άνοιγε τον δρόμο και για άλλους κρατούμενους να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο, αντί να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όμως έτσι «δεν μπορεί να προχωρήσει ένα κράτος δικαίου συντεταγμένα», τόνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι ότι η τήρηση του νόμου περνάει από τους αρμόδιους φορείς. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή γίνεται αυτή η προσπάθεια μιας κατ' εξαίρεση διαδικασίας. Από την άλλη, είδα με πολλή προσοχή και την ανακοίνωση των συγγενών των θυμάτων από εγκληματικές πράξεις, οι οποίοι αναφέρουν και αυτοί ρητά ότι το ορθό είναι να πάψει η απεργία πείνας του συγκεκριμένου κρατουμένου, να τηρηθούν οι διαδικασίες και αν τυχόν κρίνει ο ίδιος ότι υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων του να κριθεί από τα αρμόδια όργανα».

Ο υφυπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για τον Κουφοντίνα, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση «αύριο μεθαύριο μπορεί να έρθει κάποιος άλλος κρατούμενος που θα έχει κάποιο άλλο ζήτημα που κρίνει ότι παραβιάζει τα δικαιώματα του δεν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη δεν θα πάει διοικητικές αρχές και θα ζητάει κάτι αντίστοιχο. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει ένα κράτος δικαίου συντεταγμένα».

Τέλος, επισήμανε ότι η σωφρονιστική πολιτική δεν ανήκει πλέον στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2019 και έπειτα, καθώς η αρμόδια Γενική Γραμματεία έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Εγώ διάβασα με πολύ λεπτομέρεια την ανακοίνωση της γενικής γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής της κυρίας Νικολάου, η οποία θέτει πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα πως τηρήθηκε η διαδικασία,  πως τηρήθηκε ο νόμος μέχρι στιγμής. Γνωρίζετε ότι σε ένα κράτος δικαίου αρμόδιοι φορείς για να αξιολογήσουν τέτοια ζητήματα υπάρχουν. Είναι η ελληνική δικαιοσύνη, είναι οι αρμόδιες διοικητικές αρχές», επισήμανε ο κ. Κώτσηρας