Γ. Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τουρισμό και εστίαση

Γ. Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τουρισμό και εστίαση

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει, με συγκροτημένο τρόπο, τόσο τον τουρισμό όσο και τους κλάδους που εμμέσως σχετίζονται με αυτόν, όπως εκείνος της εστίασης, διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο Mega, κάνοντας λόγο, ειδικότερα, για καινοτόμα εργαλεία που αφορούν τόσο την εργασία όσο και την ταμειακή ρευστότητα που θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τα μέτρα για τον τουρισμό και τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τις βασικές της θέσεις. Αυτές είναι να ανοίξει ο τουρισμός το καλοκαίρι υπό όρους δημόσιας υγείας, να μην υπάρξει διαφοροποίηση μεταξύ των τύπων του τουρισμού και το τουριστικό προϊόν να λειτουργήσει χωρίς να τίθενται εμπόδια απέναντι στους τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ είναι αναγκαίες αλλά όχι επαρκείς», δήλωσε και πρόσθεσε πως πρέπει να τεθούν όροι και από την ελληνική πλευρά και αυτοί αφορούν στον έλεγχο όσων έρχονται στην Ελλάδα και την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στους τουριστικούς προορισμούς.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουμε να διαχειριστούμε είναι το ζήτημα της εργασίας και έχουμε λάβει μια μεγάλη απόφαση: Από την επιδότηση της ανεργίας να πάμε στην επιδότηση της εργασίας», πρόσθεσε.

Για τις παραλίες και το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για τις οδηγίες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να προετοιμαστούν, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε πως «η διαχείριση της κρίσης δεν είναι μια γραμμική άσκηση, αλλά έχει εξαιρετικά δυναμικό χαρακτήρα. Δεν υπάρχει φυσική δυνατότητα για έγκαιρη ενημέρωση καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και γίνεται αξιολόγηση κάθε στιγμή». Η απαγόρευση της μουσικής και του αλκοόλ στις παραλίες προκύπτει, σύμφωνα με τον υπουργό, αφενός από το γεγονός ότι δημιουργείται φυσικός συγχρωτισμός όπου αυτά υπάρχουν και αφετέρου από τις συστάσεις της υγειονομικής επιτροπής.

«Ως χώρα καταφέραμε να αναδείξουμε την πίστη μας στην τεχνοκρατία, ακούμε τους ειδικούς. Είναι μια ορθολογική απόφαση και αυτήν ακολουθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την εκδήλωση για τα εγκαίνια της Ομόνοιας, είπε πως την ευθύνη την έχει ο δήμος Αθηναίων, ωστόσο υπήρξε μεγάλη ζέση εκ μέρους των Αθηναίων πολιτών να δουν την εμβληματική πλατεία. «Πρέπει να διαχειριζόμαστε αυτά τα λάθη και να προχωράμε», δήλωσε ο υπουργός για το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ομονοίας εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.