Γ. Γεραπετρίτης: Δεν συζητάμε με την Τουρκία όσο γίνονται παραβιάσεις

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν συζητάμε με την Τουρκία όσο γίνονται παραβιάσεις

Δεν συζητάμε με την Τουρκία, όσο γίνονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι παρότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, «τελεσίγραφα εμείς δεν δεχόμαστε».

Αναλυτικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας διαμήνυσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ένα υψηλού επιπέδου σθένος, μια πολύπλευρη διπλωματία, η οποία έχει αποδώσει. Έχουμε πείσει και τον πλέον αμφισβητία ότι έχουμε και τα διπλωματικά ερείσματα και την επιχειρησιακή δυνατότητα, όπως φάνηκε και στον Έβρο και τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε επιδεικνύει επιβουλή»,  για να συστήσει συμπληρωματικά, «εκείνος που χρειάζεται περισσότερη περίσκεψη στις επιθετικές του ενέργειες, είναι ο γείτονάς μας, η Τουρκία». 

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε πράγματι σε μια σχετική ύφεση της έντασης, η βασική μας πεποίθηση είναι και πάντα ήταν, ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Με δύο διευκρινίσεις, πρώτον, ότι η χώρα μας συζητά τα ανοιχτά ζητήματα μόνο με τις θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη. Και δεύτερον, πάγια θέση είναι ότι δεν μπορείς να προσέρχεσαι σε διάλογο, ο οποίος θα μπορεί να είναι εποικοδομητικός παρά μόνον αν τα προσερχόμενα μέρη έχουν παραιτηθεί από οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες».

«Το να συζητάμε για τις θαλάσσιες ζώνες μας ενώ υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου, (αυτό) δεν μπορεί να γίνει», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, «θα πρέπει να υπάρξει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, υπήρξαν κάποιες διερευνητικές συνομιλίες οι οποίες σταμάτησαν πριν αρκετά χρόνια», εν τούτοις «υπάρχει περιθώριο για συνεννόηση, πάντα είναι καλύτερα να επικοινωνούμε από το να βρισκόμαστε προ τετελεσμένων».

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας είχε και ένα ακόμη μήνυμα να στείλει «Τελεσίγραφα εμείς δεν δεχόμαστε, το έχουν καταλάβει όλοι καλά. Εκόντες άκοντες οι γείτονές μας θα πρέπει να δεχθούν ότι δεν είμαστε πλέον ο διπλωματικά ανίσχυρος παίκτης στην περιοχή. Το αντίθετο, έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς, τους οποίους δεν είχαμε στο παρελθόν», ανέφερε φέρνοντας το παράδειγμα της παράστασης όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, δια των προέδρων τους, στον Έβρο, κάτι που «είναι το ισχυρότερο συμβολικά μήνυμα που είχε υπάρξει εδώ και δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή». Ε

Ενώ, όπως είπε, διέκρινε και «τη στενοχώρια των γειτόνων μας για το ότι ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας η Ελλάδα μπορεί και κινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξυπηρέτηση των εθνικών δικαίων, κάτι που είναι το αυτονόητο».

Και, κλείνοντας τη σχετική απάντηση, «η λογική μας είναι ότι θα πρέπει τα ζητήματα να διευθετούνται στην ολότητά τους, δεν είμαστε υπέρ των τμηματικών λύσεων που παραπέμπουν ζητήματα στο μέλλον. Η δική μας πρόθεση είναι, εφόσον βρεθούμε κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω των, διερευνητικών ή άλλων, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εκείνο που θα κάνουμε, είναι για τα συγκεκριμένα θέματα τα οποία εκκρεμούν, να αποδώσουμε συνολικές λύσεις».