Γ. Γεραπετρίτης: Βασική στόχευση να βγούμε σταδιακά από το lockdown από 1η Δεκεμβρίου

Γ. Γεραπετρίτης: Βασική στόχευση να βγούμε σταδιακά από το lockdown από 1η Δεκεμβρίου

Στην απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει ξανά γενικό lockdown αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

«Τις τελευταίες 5 ημέρες, όταν αποφασίστηκε να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, υπήρξε 30-40% αύξηση σε κρούσματα, θανάτους, διασωληνώσεις και αυτό δεν ήταν άμεσα εξηγησιμο από τους ειδικούς, καθώς δεν μπορούσε να εντοπιστεί η πηγή», εξήγησε σημειώνοντας ότι «εκείνο που ισχύει είναι ότι κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε για τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξει. Τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να είναι εκεί. Η βασική στόχευση είναι από 1η Δεκεμβρίου να βγούμε σταδιακά. Στη συνέχεια θα αφήσουμε όσο αντέξουμε την πορεία και την αγορά να λειτουργήσει. Ελπίζω να υπάρξει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των μέτρων».

Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε «είχαμε δύο επιλογές: Η πρώτη να περιμένουμε πότε θα αποδώσουν τα μέτρα αλλά ήταν υψηλού ρίσκου γιατί θα στηριζόταν σε μια αβέβαιη παραδοχή. Επιλέξαμε τη δεύτερη επιλογή να πάμε προληπτικά ώστε περιορίζοντας την κινητικότητα να πάμε σε περιορισμό της διασποράς».

«Δεν είναι ότι πρόκειται για μια αστοχία των κρατών αλλά για φαινόμενο που έχει έξαρση. Και σε άλλες επιδημίες η δεύτερη φάση είχε πιο βαριά περιστατικά» εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε παλεύοντας με το χρόνο μέχρι να υπάρξει το εμβόλιο».

Ερωτηθείς στο γιατί αποφασίστηκε τώρα η επιλογή του lockdown επανέλαβε ότι «πάντοτε οι ειδικοί έχουν ως βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τρεις φορές την εβδομάδα έχουμε έναν αναλυτικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η γενικότερη τάση ήταν ότι ο ιός βρισκόταν στη δεύτερη φάση του χωρίς να υπάρχει εκθετική αύξηση. Η εκθετική αύξηση ήρθε στην Ελλάδα τις τελευταίες 5-6 ημέρες με αποτέλεσμα να πιέσει και εμάς να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις».

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης θα δουλέψει, δούλεψε όπου εφαρμόστηκε και θα παράγει αποτελέσματα».

Ερωτηθείς, τέλος, για το εμβόλιο απάντησε ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι τον Ιανουάριο θα έχουμε τις πρώτες παρτίδες. Η λογική είναι ότι αν πάνε καλά τα πράγματα τον Ιανουάριο θα έχουμε τις πρώτες δόσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού».