Γ. Βρούτσης: «Το νέο ασφαλιστικό ήρθε για να μείνει»

Γ. Βρούτσης: «Το νέο ασφαλιστικό ήρθε για να μείνει»

Το νέο ασφαλιστικό ήρθε για να μείνει και εκπληρώνει όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2070, τόνισε ο Γ. Βρούτσης κατά την ομιλία του στην ημερίδα για την Υγεία και την Ασφάλιση, επισημαίνοντας πως «παράλληλα εκπληρώνει κάθε όρο της διεθνούς κοινότητας. Μιλάμε για πλήρη εξυγίανση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ygeiamou.gr, ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι το πρώτο «με δύο μελέτες, που αφορούν την βιωσιμότητα του συστήματος και την επάρκεια των συντάξεων». 

«Η μελέτη λέει ότι η αρχιτεκτονική που έχει το ασφαλιστικό από τον Γιώργο Κουτρουμάνη είναι σωστή», τόνισε ο κ. Βρούτσης. 

«Η βιωσιμότητα του συστήματος συντάξεων είναι εξασφαλισμένη έως το 2070. Και δεν προβλέπεται να αλλάξει», είπε για να τονίσει πως δεν περιλαμβάνει καμία μείωση σύνταξης. «Δεν θα ξαναγίνει καμία μείωση. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες μειώσεις. Γι' αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει μόνο αυξήσεις από εδώ και πέρα», πρόσθεσε και κάλεσε κοινωνικούς φορείς και πολίτες να εμπιστευθούν το νέο ασφαλιστικό σύστημα..

Στη συνέχεια ανέφερε πως ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί παρελθόν. «Όσο περισσότερο μείνω στη δουλειά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξή μου», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι «εκπληρώνεται η απαίτηση να συντονιστεί η Ελλάδα με τον μέσο όρο συντάξεων της Ενωμένης Ευρώπης». Παράλληλα, έκανε λόγο για ενοποίηση όλων των συντάξεων στο νέο φορέα του Εθνικού Φορέα Ασφάλισης. «Έως το 2022 ο ΕΦΚΑ θα είναι ο πιο προηγμένος δημόσιος οργανισμός, σε συνδυασμό με τη χρήση της νέας τεχνολογίας. Έως τον Ιούλιο του 2020, ευελπιστώ να δούμε τις πρώτες συντάξεις να εκδίδονται ψηφιακά», σημείωσε..

Τέλος, ο κ. Βρούτσης είπε πως θα προβλέπεται μόνο μία ασφαλιστική εισφορά, ανεξάρτητα από τις πηγές εισοδήματος των πολιτών, ενώ από την 21η Φεβρουαρίου θα είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, ελεύθερα από τον ίδιο τον ασφαλιζόμενο.