Φυσικό αέριο στην ΕΕ από Ισραήλ - Από τον Σεπτέμβριο μέσω Αιγύπτου

Φυσικό αέριο στην ΕΕ από Ισραήλ - Από τον Σεπτέμβριο μέσω Αιγύπτου

Πρόκριμα στην εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου φαίνεται να δίνει το Ισραήλ, καθώς η υπουργός ενέργειας της χώρας Κανίρ Ελχαράρ επιβεβαίωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί το Ισραήλ να τροφοδοτήσει την ΕΕ με μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου.

Ήδη η ισραηλινή υπουργός σε συνεννόηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την ενέργεια στην οποία συμμετέχει και η Αίγυπτος.

Όπως επισημαίνει η Jerusalem Post σε δημοσίευμα της με τίτλο: «Ελχαράρ: Έτοιμο το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου, τον Σεπτέμβριο», η ομάδα εργασίας Ισραήλ -Ε.Ε.-Αιγύπτου θα βασιστεί στη Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου η οποία βεβαίως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση και από εκεί εξαγωγή του προς την Ευρώπη.

Η Κ. Ελχαράρ σε δηλώσεις της την Πέμπτη τόνισε ότι η «Η Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη μετά την κρίση στη Ρωσία, και το Ισραήλ βλέπει μια ευκαιρία και θα την εκμεταλλευτεί πλήρως». Η εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Αίγυπτο μπορεί να ξεκινήσει όταν αρχίσει η παραγωγή στο κοίτασμα Karish-Tanin που σύμφωνα με την ισραηλινή υπουργό, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο εξάγοντας σχεδόν 150 bcm το έτος και σύμφωνα με ισραηλινές πηγές οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να προμηθεύσουν 20bcm ετησίως που η μεγαλύτερη ποσότητα θα προέρχεται από το Ισραήλ Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί για παροχή 15-20 bcm αερίου σε μορφή LNG ενώ και το Κατάρ αναμένεται να προμηθεύσει την Ευρώπη με 20-30 bcm φυσικού αερίου.

Ανώτατη ισραηλινή πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί βεβαίως να αντικαταστήσει τη Ρωσία αλλά έχει σημαντικές ποσότητες προς εξαγωγή προσθέτοντας ότι το θέμα της ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους και κυριαρχεί και στις επαφές των ισραηλινών αξιωματούχων με ομολόγους τους. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το «μεγάλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο πιο άμεσος και πιο οικονομικός τρόπος για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ώστε να είναι επιλογή συμφέρουσα για όλους».

Και αιγυπτιακή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες υπό την πίεση που δημιουργεί η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη και μένει να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες με το Ισραήλ για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του μέσω της Αιγύπτου.

Το θέμα αυτό απασχόλησε και τους υπουργούς εξωτερικών των δυο χωρών Γ. Λαπίντ και Σ. Σούκρυ που συναντήθηκαν στη Σύνοδο της Νεγκέφ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα παρουσία και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν.

Η Κ. Ελχαράρ δήλωσε πάντως ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξετάσει όλες τις επιλογές, εξαγωγή LNG η και άλλους αγωγούς και είναι σε επαφή με εταιρίες για να «ακούσει τις προσφορές» τους.

Έχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη Τριμερής Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ η κ. Ελχαράρ δεν επιβεβαίωσε την προαναγγελθείσα από την Άγκυρα επίσκεψη εργασίας του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φ. Ντονμάζ καθώς η Τουρκική πλευρά πιέζει ασφυκτικά για να εξασφαλίσει μια καταρχήν Συμφωνία με το Ισραήλ για εξαγωγή του φυσικού αερίου του προς την Ευρώπη μέσω αγωγού προς την Τουρκία. Ο Φ. Ντονμάζ μάλιστα λίγες ώρες αργότερα έσπευσε να προαναγγείλει «σημαντικές εξελίξεις στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» κάτι που πιθανότατα συνδέεται με την ολοκλήρωση επεξεργασίας των σεισμογραφικών δεδομένων που έχει συγκεντρώσει το Oruc Reis.

«Αν και η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να συνεργαστεί, δεν έχω προγραμματίσει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας ή σχέδιο εργασίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί ως κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά και στη συνέχεια να αποφασίσουμε» δήλωσε η κ. Ελχαράρ ενώ η Jerusalem Post επισημαίνει ότι παρά τις κινήσεις ομαλοποίησης των σχέσεων των δυο χωρών «δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Οι αναφορές της ισραηλινής υπουργού έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού εξωτερικών Β. Νούλαντ η οποία εξέφρασε τη στήριξη της στις μεθόδους που με μικρότερο κόστος εξασφαλίζουν την πιο άμεση εξαγωγή φυσικού αερίου που θα καλύψουν την ανάγκη διαφοροποίησης πηγών ενέργειας για την Ευρώπη, προκρίνοντας το LNG.

Η κ. Νούλαντ τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία έθεσε ζήτημα αποδοχής της εμπλοκής και της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως εγκαταλείποντας τον East Med για λόγους «περιβαλλοντικούς και βιωσιμότητας» θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξουν αμέσως μετά οι Αμερικανοί τον αγωγό που προτείνει η Άγκυρα, από το Ισραήλ προς το τουρκικό έδαφος...

Και σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου προϋποθέτει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και φυσικά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.