Φρένο εξάπλωσης του ιού σε ειδικούς χώρους βάζει η κυβέρνηση

Φρένο εξάπλωσης του ιού σε ειδικούς χώρους βάζει η κυβέρνηση

Φυλακές, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, αλλά και φοιτητικές εστίες δηλαδή χώροι όπου εντοπίζεται μεγάλος συνωστισμός ατόμων βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα του κορονοϊού και το ενδεχόμενο εξάπλωσης.

Στα κυβερνητικά σχέδια είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών από τους λεγόμενους ελαφροποινίτες, καθώς λόγω του συνωστισμού υπάρχει φόβος για εξάπλωση του ιού. Στο πλαίσιο αυτό, η γενική γραμματέας Σοφία Νικολάου φέρεται να ετοιμάζει μέτρα προκειμένου να μειωθεί κατά περίπου 1.500 ο αριθμός των κρατουμένων που σήμερα φτάνουν τις 12.500, ενώ αναμένεται να εκδοθεί σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το dikastiko.gr, θα προβλέπει την αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί έως 5 χρόνια φυλάκιση (για πλημμελήματα δηλαδή και κυρίως οικονομικά αδικήματα) και θα τους απομένει λίγος (σύντομος) χρόνος αποφυλάκισης που θα προβλέπεται ρητά. Θα υπάρχει επίσης αυστηρή εξαίρεση συγκεκριμένων αδικημάτων (δηλαδή καταδίκων για συγκεκριμένα αδικήματα όπως π.χ. βιασμό κ.λπ.), ενώ η διάρκεια του μέτρου θα είναι 3 μήνες. Αποφυλακίζονται επίσης όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.

Η διαδικασία θα είναι άμεση για την πρόληψη της δημόσιας υγείας και όπως αναφερόταν για να μη χρειαστεί η σύγκληση δικαστικών συμβουλίων, λόγω και των μέτρων αναστολής στα δικαστήρια, θα προβλέπεται πως η αποφυλάκιση θα γίνει με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα. Διευκρινιζόταν, ωστόσο πως πρόκειται για διάταξη με περιορισμένη χρονική ισχύ εξαιτίας των ειδικών συνθηκών λόγω κορονοϊού και όχι για ένα νέο «νόμο Παρασκευόπουλου».

Οι δομές φιλοξενίας

Σε περιορισμό της κυκλοφορίας όσων μένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έως τις 21 Απριλίου προχώρησε ήδη η κυβέρνηση με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου. Σκοπός, όπως επισημαίνεται, της απόφασης είναι η πρόληψη κρουσμάτων στις δομές αυτές.

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα εξόδου δίνεται από τις 7 το πρωΐ έως τις 7 το απόγευμα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων που μένουν στις δομές, μόνον για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Σε περιοχές στις οποίες είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο.

Σε περιπτώσεις όπου δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως 100 ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα 10 ατόμων. Η ΕΛΑΣ αναλαμβάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων και να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρυθμίσεως κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.

Παράλληλα, μέσα στην περίμετρο των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους σε αυτά, ενώ προβλέπεται πως επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού, επιτρέπονται μόνον κατόπιν άδειας από τη διοίκηση των δομών.

Οι φοιτητικές εστίες

Καλλιέργεια κλίματος να εμφανιστεί ως έξωση το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών, που αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, επιχειρήθηκε το προηγούμενο διάστημα από διάφορους συλλόγους φοιτητών και βέβαια από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο έχει δώσει οδηγίες ώστε από σήμερα Τετάρτη να κλείσουν οι εστίες έως τις 10 Απριλίου για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Είχε ληφθεί μέριμνα πως σε περίπτωση που υπάρχουν φοιτητές ΑΕΙ ή αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται σε εστίες ή σε ξενοδοχειακές μονάδες και δεν δύνανται αποδεδειγμένα να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, να στεγαστούν σε τουριστικά καταλύματα.

Στις κατηγορίες αυτές εντάσσονταν:

* φοιτητές των ΑΕΙ, οι οποίοι διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα, είναι ορφανοί από τους δύο γονείς τους, δεν διαθέτουν στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά.

* αλλοδαποί/αλλογενείς φοιτητές των ΑΕΙ, οι οποίοι διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα, και δεν διαθέτουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως β΄ βαθμού στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας.

* αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των ΑΕΙ που βρίσκονται προσωρινά στην Ελληνική Επικράτεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών.

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να επικρίνει την κυβερνητική απόφαση. «Η για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αν δεν είναι αποτέλεσμα σύγχυσης είναι η ομολογία της αδυναμίας διασφάλισης συνθηκών υγιούς διαβίωσης σε οργανωμένες δημόσιες μονάδες συλλογικής κατοικίας» ανέφερε ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, λησμονώντας πως επί θητείας του οι εστίες ήταν σε άθλια κατάσταση.

«Όσοι θεωρούν πως κλείνοντας ουσιαστικά ένα κοινόβιο, όπου εκτός από τα δωμάτια τους, μοιράζονται κουζίνα, μπάνιο και άλλες εγκαταστάσεις αποτελεί έξωση και δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ίδιους να παραμείνουν εκεί, αλλά θα διακινδυνεύσουν οι οικογένειές τους ή άλλα πρόσωπα εάν επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους, τότε δεν υπάρχει κάποια απάντηση» σχολίαζαν πάντως αρμόδια στελέχη. Όπως μάλιστα επισημαινόταν, ήδη στις φοιτητικές εστίες το προηγούμενο διάστημα βάσει οδηγιών για τη δημόσια υγεία έκλεισαν τα εστιατόρια και οι βιβλιοθήκες.

Κύμα αντιδράσεων υπήρξε από συλλόγους οικοτρόφων εστιών, όπως εκείνου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υποστήριζε πως «το ‘’μένουμε σπίτι’’ της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη», με την επίκληση διαφόρων επιχειρημάτων όπως πως δεν έχουν χρήματα για να επιστρέψουν ή ότι στις οικογένειες τους υπάρχουν ευπαθείς ομάδες. Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει ο σύλλογος οικοτρόφων Θεσσαλονίκης.

«Θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές στις δομές που το κράτος θα ορίσει» αντέτεινε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. «Το κλείσιμο των εστιών λόγω πανδημίας είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες» σημείωσε. Αντιθέτως, το συμβούλιο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ανακοίνωσή του ανέφερε πως με τις αποφάσεις της κυβέρνησης «από το ‘’μένουμε στο Σπίτι’’, με ταχύτατες διαδικασίες, κάποιοι ‘’Διώχνονται από το Σπίτι’’».