7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Freedom Pass: Πώς και που εξαργυρώνονται τα 150 ευρώ - Αναλυτικά οι 27 δραστηριότητες

Freedom Pass: Πώς και που εξαργυρώνονται τα 150 ευρώ - Αναλυτικά οι 27 δραστηριότητες
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Από χθες, Τρίτη 20 Ιουλίου, οι νέοι ηλικίας από 18-24 ετών μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα freedompass.gov.gr και να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγείται η οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1996-2003 να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού ή να έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στο emvolio.gr ισχύουν τα εξής: 

Τι είναι το Freedom Pass;


Το Freedom Pass είναι μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150€ που προορίζεται για αγορές σε συγκεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου. Έτσι, κάθε δικαιούχος θα μπορεί να πληρώνει για προϊόντα και υπηρεσίες απλά «σκανάροντας» στο ταμείο το κινητό του τηλέφωνο εάν πρόκειται για συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα είτε εισάγοντας τα στοιχεία της κάρτας σε e-shop εάν πρόκειται για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ποιοι είναι δικαιούχοι;


Όλοι οι νέοι 18-25 ετών, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από 1/1/1996 έως 31/12/2003, δικαιούνται να εκδώσουν το Freedom Pass. Μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους κατά της Covid-19. 

Πώς εκδίδω το Freedom Pass;


To Freedom Pass εκδίδεται με αίτηση που υποβάλλεται ψηφιακά, μέσω του freedompass.gov.gr. Για να εισέλθετε στην πλατφόρμα θα χρειαστείτε οι κωδικοί σας στο Taxisnet. Η αίτηση πραγματοποιείται σε λίγα βήματα, εισάγοντας και επιβεβαιώνοντας τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και το email σας. Αν κάποιος δεν διαθέτει κωδικούς Taxisnet, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Την επόμενη ημέρα, λαμβάνετε SMS και email για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Πού και πως το χρησιμοποιώ;


Το Freedom Pass μπορεί να αξιοποιηθεί για αγορές εντός Ελλάδας σε επιχειρήσεις με το σήμα των VISA ή MasterCard που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών. Η χρήση της μπορεί να αφορά σε μία ή περισσότερες πληρωμές, για μέρος ή για το σύνολο του ποσού για το προϊόν ή την υπηρεσία που επιθυμεί να αποκτήσετε. Το Freedom Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ηλεκτρονικές συναλλαγές, είτε για συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα με χρήση ψηφιακών πορτοφολιών Apple Pay (για συσκευές iOS ) ή Google Pay (για συσκευές Android).

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπο σας μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 31/12/21. Το Freedom Pass δεν υποστηρίζει ανάληψη του ποσού ή συναλλαγές σε εμπόρους του εξωτερικού.

Για περισσότερες πληροφορίες για την έκδοση και χρήση της κάρτας σας από την VIVA δείτε εδώ.

Η πλήρης λίστα των δραστηριοτήτων του Freedom Pass είναι η εξής:

αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές

 1. ενοικίαση αυτοκινήτων
 2. ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
 3. σιδηροδρομικές μεταφορές
 4. σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
 5. υπηρεσίες ταξί
 6. υπηρεσίες λεωφορείων
 7. θαλάσσιες μεταφορές/ ακτοπλοϊκά 
 8. ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών 
 9. μαρίνες/ παροχή υπηρεσιών σε μαρίνες
 10. λοιπές αερομεταφορές 
 11. Αεροδρόμια/ Αεροσταθμοί
 12. ταξιδιωτικά πρακτορεία
 13. λοιπές μεταφορές
 14. ενοικίαση σκαφών
 15. μεταφορές 
 16. ενοικίαση τροχόσπιτων κλπ
 17. λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
 18. κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
 19. campings
 20. λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων 
 21. Σινεμά 
 22. αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
 23. Θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων 
 24. ορχήστρες και μπάντες 
 25. εκθέσεις, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
 26. λοιπές υπηρεσίες αναψυχής