«Φωτιά» στα ιταλικά ομόλογα βάζει η πολιτική κρίση

«Φωτιά» στα ιταλικά ομόλογα βάζει η πολιτική κρίση

Έως και άνω του 12% ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη γειτονική μας χώρα. Οι επενδυτές αντιδρούν με τον… αναμενόμενο τρόπο, με την αγορά ομολόγων να αντανακλά για μία ακόμη φορά την αβεβαιότητα που προκαλεί η μάχη εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη.

Στις συναλλαγές της Πέμπτης, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται στο 0,62% πλησιάζοντας έτσι τα ελληνικά ομόλογα των οποίων οι αποδόσεις εμφανίζουν τάσεις αποκλιμάκωσης με το 10ετές στο 0,68%.

Αντιθέτως, στο χρηματιστήριο του Μιλάνου οι επενδυτές δείχνουν ψυχραιμία και τηρούν στάση αναμονής ενόψει των επόμενων βημάτων του Τζουζέπε Κόντε, με τον FTSE MIB να διατηρείται σχεδόν αμετάβλητος.

Αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών – σενάριο που θα μπορούσε να εκτινάξει την αβεβαιότητα – δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες καθώς Κόντε και Ρέντσι αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ πάντοτε υπάρχει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται πρόσωπο ευρείας αποδοχής (η φημολογία συνεχίζεται γύρω από το όνομα του Μάριο Ντράγκι).

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι το σενάριο που «τρομάζει» αυτή τη στιγμή τους επενδυτές καθώς ο Ματέο Σαλβίνι προηγείται στις δημοσκοπήσεις αν και έχουν υποχωρήσει τα ποσοστά του. Παρ’ όλα αυτά, το σημερινό «μήνυμα» των αγορών είναι ξεκάθαρο και στη Ρώμη γνωρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση το ταχύτερο δυνατό για να μην… χτυπήσει κόκκινο η αβεβαιότητα. 

--