Φόβοι για πιθανές ελλείψεις σε εποχικά φρούτα και λαχανικά ανά την Ευρώπη

Φόβοι για πιθανές ελλείψεις σε εποχικά φρούτα και λαχανικά ανά την Ευρώπη

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για βοήθεια από αγρότες σε όλη την Ευρώπη, καθώς το κλείσιμο των συνόρων και τα μέτρα περιορισμού έχουν αποκλείσει χιλιάδες εργάτες που θα προχωρούσαν στη συγκομιδή των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Πριν λίγες μέρες, ο γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης Ένωσης αγροτών παραγωγών COPA-COGECA προειδοποίησε για το διόλου απίθανο ενδεχόμενο να υπάρχουν ελλείψεις σε εποχικά κυρίως και όχι μόνο αγροτικά προϊόντα. 

Η Ισπανία και η Ιταλία οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη και θεωρούνται "μεγάλες δυνάμεις" στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με την ένωση Coldiretti περίπου το 25% της παραγωγής εξαρτάται από τουλάχιστον 

370,000 εποχικούς εργάτες από το εξωτερικό, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία οι οποίοι προφανώς δεν θα ταξιδέψουν. Στην Ισπανία, οι παραγωγοί φράουλας στην Ουέλβα, αντιμετωπίζουν μεγάλο προβλήμα αφού δεν υπολογίζουν τους 20,000 Μαροκινους εργάτες, οι οποίοι έρχονται κάθε Άνοιξη για την σοδειά.

Όμως από την γκρίζα εικόνα που διαμορφώνεται στις δύο παραπάνω χώρες δεν θα ξεφύγουν όπως φαίνεται ούτε η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Στη Γαλλία, η ένωση FNSEA ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 200,000 εργατών, απευθύνοντας μάλιστα πρόσκληση σε φοιτητές και ανέργους να "βάλουν ένα χεράκι" στην αποκομιδή φράουλας και σπαραγγιών. Στη Βρετανία, η Εθνική Ένωση Αγροτοπαραγωγων υπολογίζει ότι οι ελλείψεις θα φτάσουν τις 100,000, εργάτες που συνήθως προέρχονται από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, κυρίως Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Το Λονδίνο μάλιστα απεύθυνε μια ιδιότυπη πρόσκληση μέσω του αρμόδιου υπουργού στους Βρετανούς προκειμένου να "πάνε στα χωράφια για να μαζέψουν τις σοδειές". 

Με φόντο τα παραπάνω, η COPA-COGECA έγραψε ήδη σχετική επιστολή προς τις χώρες που ζητούν εργάτες επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ειδικές συμφωνίες προκειμένου να μην επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα.