Φιλελεύθερος: Ναυτία διαλόγου - Τεστ αντοχής στο Αιγαίο

Φιλελεύθερος: Ναυτία διαλόγου - Τεστ αντοχής στο Αιγαίο

Με τίτλο κεντρικού θέματος «Ναυτία διαλόγου - Τεστ αντοχής στο Αιγαίο - Σε διπλωματική απομόνωση ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά» κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο 15 - 16 Αυγούστου ο Φιλελεύθερος. 

Η πρόκληση διαρκείας από την Άγκυρα, η οποία επικαλείται προσχηματικά τον διάλογο την ίδια ώρα που στρατιωτικοποιεί την ένταση στο Αιγαίο, δημιουργεί ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές μέτωπο αντίδρασης, µε συνέπειες για τη γειτονική χώρα. Η Αθήνα απαντά µε αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε αυτό τον μαραθώνιο έντασης, που ελάχιστα απέχει από την έκρηξη.

Διαβάστε ακόμη:

- Ισχυρό μήνυμα Μακρόν με ελληνο-γαλλικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

- Ισραήλ και Αίγυπτος στην ίδια γραμμή

- Ποιος θα καλύψει το κενό του ΝΑΤΟ;

- Κρίση και... όποιος αντέξει

Στόχος με τις μονομερείς και πειρατικές κινήσεις της να εξαντλήσει τις αντοχές της Ελλάδας και να θολώσει τα νερά

- Αλέξανδρος Μαλλιάς: H ειρήνη πάντων πραγμάτων μέτρο;

Ο,τι σήμερα δρομολογηθεί δεν θα είναι μία νέα προσωρινή διευθέτηση με όρους ειρήνης ή «μη πολέμου». Θα αποτελέσει για την Τουρκία την αφετηρία και τη γραπτή ή άγραφη βάση επιβολής του πλαισίου συμβίωσής μας που θα υποκαταστήσει τους όρους της Λωζάννης. Μία έντιμη λύση που θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή ειρήνη, βασισμένη στην ισορροπία που διασφαλίζει μόνο το Διεθνές Δίκαιο, είναι προτιμότερη των καταστροφών μίας πολεμικής αναμέτρησης. Και για τις δύο χώρες.

- Γιώργος Σεφερτζής: Νεο-οθωμανική ιδεολογία και γεωστρατηγικό δόγμα

Ακόμα και αν επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές και δρομολογηθεί η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ελάχιστες γεωπολιτικές ισορροπίες θα μπορούν να αποκατασταθούν στην περιοχή και ακόμα λιγότερες ευρωτουρκικές σχέσεις θα μπορέσουν να εξομαλυνθούν όσο η γεωπολιτική στρατηγική της γείτονος αναπτύσσεται στη βάση μιας οργανικής νεο-οθωμανικής ιδεολογίας σαν και αυτήν που φαίνεται πλέον να γίνεται κυρίαρχη, υπερβαίνοντας και τον ίδιον τον Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμη:

- Φάκελος Κύπρο: Η νεκροψία ενός πραξικοπήματος

Ο «Φ» αποκαλύπτει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο - αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Χένρι Κίσινγκερ για την απόπειρα ανατροπής του Μακαρίου. Αποκαλύπτει ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν απολύτως ενήμερη για τα σχέδια της χούντας του Ιωαννίδη πολύ πριν αυτά τεθούν σε εφαρμογή!

- Αγώνας δρόμου για να μην έρθει το δεύτερο κύμα σαν τσουνάμι

Ο κορονοϊός προτιμά τους νέους, απειλεί τους ηλικιωμένους. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων τώρα, πρόκριμα για το αν θα ελεγχθεί εγκαίρως η πανδημία ή θα πάμε σε γενικευμένους περιορισμούς πριν απειληθούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγεία.

- Τo επικίνδυνο καλοκαίρι

Δυσκολίες και προκλήσεις της κυβέρνησης. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στις αρχές Μαρτίου. Τότε που η κυβέρνηση αντιμετώπισε ταυτόχρονα δύο μείζονες κρίσεις: αφενός, την παρ’ ολίγον σύγκρουση με την Τουρκία -με μοναδική διαφορά πως τότε επίκεντρο ήταν ο Έβρος και όχι το Καστελόριζο- αφετέρου, τον κορονοϊό που έκανε απειλητική την εμφάνισή του.

- Εύβοιες εν υπνώσει...

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η χώρα διαθέτει, δυστυχώς, πολλές περιοχές που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Γι' αυτό πρέπει να ψηφίζονται οι άριστοι και όχι οι αρεστοί.

- H συμμαχία των πέντε ματιών πάνω από την απαγορευμένη πόλη

Το 1941, στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πέντε χώρες των οποίων οι στρατοί πολέμησαν δίπλα δίπλα -ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία- συγκρότησαν μια συμμαχία για τη συλλογή και ανταλλαγή πολύτιμων πληροφοριών από το απέναντι στρατόπεδο. Σήμερα, στο στόχαστρο δεν βρίσκονται πλέον η χιτλερική Γερμανία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία, αλλά η επεκτατική Κίνα.

- Ο Ειρηνικός «μυρίζει» πάλι πόλεμο...

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στη νυν και την ανερχόμενη υπερδύναμη, τις ΗΠΑ και την Κίνα, έχει ως επίκεντρό του τον μεγαλύτερο ωκεανό του πλανήτη, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία τα συμφέροντα των δύο «τέμνονται».

- Πάνε... Καμάλα για τον Λευκό Οίκο

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη θητεία του στο πλευρό του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, διάλεξε για υποψήφια αντιπρόεδρό του τη δεύτερη γυναίκα αφροαμερικανικής καταγωγής που έχει εκλεγεί στη Γερουσία, η οποία έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει η πρώτη που θα εκλεγεί στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα.

- Ο Ερντογάν θρηνεί για την «Αγία Σοφία» της Ινδίας

Η θεμελίωση του νέου τεμένους στα συντρίμμια ενός τζαμιού, το οποίο ισοπεδώθηκε από φανατικούς ινδουιστές το 1992, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς τον θάνατο του κοσμικού κράτους στην Ινδία, ο ηγέτης της οποίας ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τον «σουλτάνο».

- H επόμενη μέρα δεν θα ξημερώσει εύκολα

Ο Λίβανος μετά την καταστροφή.

- Έσο έτοιμος... για το καταφύγιο

Λόγω της πανδημίας, οι λεγόμενοι «survivalists» ή «επιβιωτιστές» από «γραφικοί» και λίγοι που ήταν μέχρι πρότινος κοντεύουν να γίνουν... mainstream. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που προετοιμάζονται για ακραία γεγονότα, πόσο κοστίζουν τα καταφύγια.

Το σιλό - πυρηνικό καταφύγιο, που το 2008 αγοράστηκε για 300.000 δολάρια και μεταμορφώθηκε σε πολυτελές υπόγειο 15 ορόφων, μπορεί να στεγάσει ως και 75 ανθρώπους για μια πενταετία.

- Nτίνος Χριστιανόπουλος: Ενός λεπτού σιγή για τον μεγάλο ερωτικό

Ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην ίδια μικρή κάμαρη στην οδό Σκεπαστού στις Σαράντα Εκκλησιές, μεταξύ γης και ουρανού, ευρισκόμενος ήδη στο δικό του Καθαρτήριο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Τρίτης 11 Αυγούστου.

- Ο πολεμιστής της Πύλου επιστρέφει

Έκπληξη στο Μουσείο Μεσσηνίας. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό τα νέα μυκηναϊκά ευρήματα της Μεσσηνίας από τον περίφημο τάφο του «Γρύπα», αλλά και από τους νέους θολωτούς τάφους VI και VII που αποκαλύφθηκαν στον λόγο του Άνω Εγκλιανού.

- Λίβερπουλ: Πάτησε το «κόκκινο» κουμπί

Η πρωταθλήτρια της Premier League ανέλυσε εξαντλητικά τον Κωνσταντίνο Τσιμίκα, ο οποίος μπαίνει πλέον με τη μεταγραφή του σε ένα νέο κόσμο, διαφορετικό σε σχέση με οτιδήποτε έχει ζήσει έως τώρα.

- Ο Τσιμίκας έγραψε το νέο success story

Γιατί η μεταγραφή του είναι η πιο σπουδαία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τον «γάμο» του 24χρονου με τη Λίβερπουλ, οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν ένα από τα πιο ισχυρά «πιστοποιητικά αξιοπιστίας» για την εξέλιξη μιας καριέρας. Η σύγκριση με την εποχή του Γιάγια Τουρέ.