Έξι κράτη της ΕΕ άρουν την απαγόρευση του short selling

Έξι κράτη της ΕΕ άρουν την απαγόρευση του short selling

Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα άρουν τις απαγορεύσεις των ανοιχτών πωλήσεων μετοχών (short selling) που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο, όταν η Ευρώπη έμπαινε σε συνθήκες lockdown για να πολεμήσει την πανδημία του Covid-19.

Η εποπτική αρχή της Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority - ESMA), ανακοίνωσε ότι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τις απαγορεύσεις ανοιχτών πωλήσεων μετοχών που λήγουν σήμερα.

«Οι αγορές έχουν μειώσει εν μέρει τις απώλειές τους, ο συναλλακτικός όγκος και η αστάθεια έχουν επανέλθει σε επίπεδα που παραμένουν υψηλά σε σχέση με τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο αυτό αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στο τωρινό πλαίσιο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εποπτικής αρχής της Γαλλίας.

Η Ιταλία, της οποίας η απαγόρευση θα έληγε στις 18 Ιουνίου, αποφάσισε να άρει την απαγόρευσή της νωρίτερα ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα άλλα πέντε κράτη της ΕΕ, δήλωσε η ESMA.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων και ενώσεις του κλάδου αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου ΑΙΜΑ κάλεσαν την ρυθμιστική αρχή των γαλλικών αγορών και το υπουργείο Οικονομικών να άρουν την απαγόρευση.

«Μακροπρόθεσμα, υπάρχει κίνδυνος οι απαγορεύσεις να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη σε βασικές ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές και να εμποδίσουν τον στόχο μιας Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η οποία θα είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη από το ισχυρό οικονομικό σοκ που προκάλεσε ο Covid-19», ανέφεραν.

Με πληροφορίες από Reuters

AP Photo/Eugene Hoshiko