Εξετάζεται η παράταση επιστράτευσης των γιατρών στην Αττική

Εξετάζεται η παράταση επιστράτευσης των γιατρών στην Αττική

Να παρατείνει την επιστράτευση των 206 ιδιωτικών γιατρών (παθολόγους, πνευμονολόγους, γενικής ιατρικής) στην Αττική τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου προσανατολίζεται το υπουργείου Υγείας, καθώς στις 22 του μηνός λήγει η απόφαση επιστράτευσης και οι πιέσεις στο σύστημα Υγείας παραμένουν ισχυρές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το φύλλο πορείας η υποχρέωσή τους απέναντι στην Πολιτεία λήγει σε λίγες ημέρες, καθώς η σχετική απόφαση είχε κοινοποιηθεί στις 22 Μαρτίου και η διάρκειά της είναι για διάστημα ενός μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση αυτή καταλήγει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, καθώς συνεχίζονται οι ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας από την πανδημία του κορονοϊού.

ΙΣΑ: Να μην παραταθεί η επίταξη ιατρών - Να γίνει νέο κάλεσμα

Σήμερα με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να μην παραταθεί η επίταξη των υπηρεσιών όσων ιδιωτών γιατρών δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στο ΕΣΥ και να κληθούν εκ νέου εθελοντές γιατροί, για να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

«Κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο είναι πολύ σημαντικό να μην αποδυναμωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα, στην υγειονομική θωράκιση της χώρας και την αναχαίτιση της πανδημίας», αναφέρει ο ΙΣΑ. 

Εκπρόσωποι των ιδιωτών γιατρών που συμμετείχαν στη σύσκεψη του ΔΣ του ΙΣΑ, υποστήριξαν ότι η συμβολή τους στη στήριξη του νοσοκομειακού συστήματος σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι η ενδεδειγμένη λόγω έλλειψης εμπειρίας, ενώ την ίδια ώρα αποδυναμώνεται σημαντικά η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη».

Ο ΙΣΑ, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, τις οποίες απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας στις 22 Μαρτίου 2021

. Μεταξύ άλλων, πρότεινε την άμεση τοποθέτηση στις δημόσιες δομές Υγείας των γιατρών που έχουν προσληφθεί πριν ολοκληρωθεί η κρίση τους. Παράλληλα, ζητά να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες ειδικότητες ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους.