Εξ αποστάσεως εργασία - Το μέλλον στον επιταχυντή του κορονοϊού
Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση

Εξ αποστάσεως εργασία - Το μέλλον στον επιταχυντή του κορονοϊού

Μια μελέτη σχετικά με την εξ αποστάσεως εργασία παρουσιάζει το Δίκτυο με αφορμή την έξαρση της κρίσης του Κορονοϊού 2019-nCoV και τις ραγδαίες αλλαγές που έχει επιβάλει η πανδημία στις ζωές των πολιτών παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, ένας νέος τρόπος εργασίας που άρχισε να αναδύεται πριν την έναρξη του αιώνα μας, συνδεδεμένος με τις τεχνολογικές εξελίξεις, μπήκε για τα καλά στον επιταχυντή εξαιτίας των αναγκών της υγειονομικής κρίσης. 

Οι διεθνείς τάσεις αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα, τα πλεονεκτήματα, οι επιπτώσεις, οι απαιτούμενες προσαρμογές και μια δέσμη προτάσεων για την χώρα μας αποτελούν το περιεχόμενο ανάλυσης και προβληματισμού της παρούσας μελέτης των Γ. Παπούλια και Δ. Τζιράκη, που έρχεται να συνεχίσει μια σειρά μελετών του ΔΙΚΤΥΟΥ στα ζητήματα αναπροσαρμογής της εργασίας στον 21ο αιώνα. 

Η κρίση του κορονοϊού καταλύτης εξελίξεων

Η εξ αποστάσεως εργασία για πολλά επαγγέλματα είναι ήδη τεχνολογικά εφικτή για σχεδόν μια δεκαετία. Παρόλα αυτά, ειδικά στην Ελλάδα, ήταν ακόμα σε αρχάριο στάδιο και εάν εφαρμοζόταν ήταν για μεμονωμένα άτομα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ποτέ όλο το προσωπικό μιας μεγάλης εταιρίας. Ο κορονοϊός 2019-nCoV φαίνεται να έχει βίαια εξαναγκάσει πολλές εταιρίες να εισάγουν αυτόν τον τρόπο εργασίας, μέσα σε λίγες εβδομάδες και χωρίς την κατάλληλη προεργασία και τις κατάλληλες υποδομές. Ήδη πολυεθνικές εταιρείες του εξωτερικού, αλλά και εγχώριες, έχουν «στείλει σπίτια τους» μεγάλο μέρος του προσωπικού τους. Μερικά παραδείγματα είναι η Ford, η JP Morgan, το Facebook και η AT&T. Αυτό που διακρίνει κανείς, είναι ότι πρόκειται για εταιρίες από ένα φαρδύ φάσμα κλάδων. Η κρίση αυτή μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσες πραγματικά διαφορετικές δουλειές μπορούν να γίνουν και από το σπίτι.

Η εξ αποστάσεως εργασία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν προϋπάρχουν αυτές οι ιδανικές συνθήκες για την γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εργασίας. Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα (2017) του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) δούλευε τακτικά από το σπίτι μόλις το 5% των μισθωτών και βρίσκεται με αυτό το ποσοστό στην 18η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Eurostat (2018) το ποσοστό των απασχολούμενων που εργάζεται από το σπίτι στην Ελλάδα ανέρχεται στο 2% έναντι 5.2% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Ολλανδία και η Φινλανδία με 14% και 13.3% αντίστοιχα.

Όσον αφορά την πρόσβαση σε γραμμές δικτύου υψηλής ταχύτητας, η Ελλάδα, επίσης, δεν βρίσκεται σε προνομιακή θέση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο κάλυψη ευρείας ζώνης με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps έως το 2020 σε όλη την Ένωση. Το Broadband Coverage Report 2018, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος της λίστας μαζί με τέσσερις άλλες χώρες που σημειώνουν κάλυψη κάτω από 70% σε δίκτυα NGA (συνδυαστική κατηγορία που περιλαμβάνει τις τεχνολογίες VDSL, FTTP και DOCSIS 3.0, οι οποίες είναι όλες, συνήθως, ικανές να παρέχουν υπηρεσίες τουλάχιστον 30 Mbps ταχύτητας).

Παράλληλες επιπτώσεις

Όσο θετική και να είναι αυτή η εξέλιξη, η εξ αποστάσεως εργασία διαφέρει πολύ από την εργασία στο γραφείο και φέρνει μαζί της και κάποιες δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε . Μία απ’ αυτές είναι η μοναξιά. Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον και η εργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τις κοινωνικοποίησης του. Λόγο της μειωμένης κοινωνικοποίησης υπάρχει συχνά και απώλεια της δημιουργικότητας

Διαβάστε τη μελέτη εδώ.