7ος χρόνος, ημέρα 2175η
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

Εurostat: Οι χώρες - παγκόσμιοι ηγέτες σε οικονομία και πληθυσμό

Εurostat: Οι χώρες - παγκόσμιοι ηγέτες σε οικονομία και πληθυσμό

Πρώτη σε πληθυσμό και τρίτη στην παγκόσμια οικονομία, καταγράφεται η Κίνα στην έκθεσή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσία (Eurostat), για τις παγκόσμιες δυνάμεις όσον αφορά τον πληθυσμό, αλλά και την οικονομική τους ισχύ. Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έπονται, με σημαντικά μικρότερο πληθυσμό σε σχέση με την Κίνα και την Ινδία αλλά κυριαρχούν ως οικονομίες, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα την 1η και τη 2η θέση ως προς τη συνεισφορά στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Τουρκία κατέχει τη 10η θέση όσον αφορά τον πληθυσμό της, και τη 15η θέση σε ό,τι αφορά την οικονομία της.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του 2018, στην Κίνα ζει το 18,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, στην Ινδία το 17,7%, στην ΕΕ το 5,9% , στις ΗΠΑ το 4,3%, στην Ινδονησία το 3,5% και στη Βραζιλία το 2,7%. Η Τουρκία βρίσκεται στη 10η θέση με 1,1% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά στο παγκόσμιο ΑΕΠ, οι ΗΠΑ κατέχουν την πρωτιά συμβάλλοντας με το ποσοστό 24%, ακολουθεί η ΕΕ με 18,6%, «διψήφια» είναι και η Κίνα με 15,9%, ενώ στην πρώτη εξάδα ακολουθεί η Ιαπωνία με μερίδιο 5,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,3% και η Ινδία με 3,2% του ΑΕΠ. Η Τουρκία καταλαμβάνει την 15η θέση ως ποσοστό ΑΕΠ με 0,9%.


Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της Eurostat (στα αγγλικά) εδώ