Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες οι πιο απογοητευμένοι πολίτες στην Ευρώπη

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες οι πιο απογοητευμένοι πολίτες στην Ευρώπη

Ως οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι εμφανίζονται οι Έλληνες, καθώς σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, λιγότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, μόλις το 9% πιστεύει ότι οδεύουμε στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ. Αναφορικά με τα ζητήματα που θέτουν ως προτεραιότητα είναι η οικονομία, η ανεργία των νέων και το μεταναστευτικό.



Επίσης οι Έλληνες είναι οι πιο απογοητευμένοι στην Ευρώπη όσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας στην ΕΕ, με τους ικανοποιημένους να ανέρχονται στο 29% έναντι 66% που δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας στην ΕΕ.

Σε άλλα στοιχεία την Ελλάδα το 45% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο αγγίζει το 52%. Πάνω από το 40% των Ελλήνων και των Κυπρίων (41 και 49% αντίστοιχα) θεωρούν ότι είναι σημαντικό να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, με το 66% των Κυπρίων να θεωρούν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές ως πρωτεύον καθήκον.

Ελλάδα και Κύπρος δίνουν περισσότερη βαρύτητα σε θέματα όπως η οικονομία και η ανάπτυξη (81% Ελλάδα, 67% Κύπρος), η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (76% Ελλάδα, 77% Κύπρος), το προσφυγικό (59% Ελλάδα), η προστασία των εξωτερικών συνόρων (45% Ελλάδα) και η τρομοκρατία (49% Κύπρος).

Ρεκόρ υποστήριξης για την ΕΕ

Το 67% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η είσοδος της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι θετικό. Το ποσοστό αυτό είναι το υωλότερο που έχει σημειωθεί από το 1983.

Τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ δήλωσαν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξή στην ΕΕ και το 60% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι κάτι καλό, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη που δημοσιεύθηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του 2019 αποκαλύπτει ότι:
 
Οι μισοί, σχεδόν, Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές και σχεδόν το ένα τρίτο γνωρίζει την ημερομηνία διεξαγωγής τους, τον Μάιο του 2019.
 
Η διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  («Spitzenkandidaten»), θεωρείται θετικό βήμα με το 63% να πιστεύει ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα σχεδόν των πολιτών θέλουν αυτή η διαδικασία να συνοδεύεται από ουσιαστική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα και το μέλλον της ΕΕ.
 
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θέτουν ως βασικές προτεραιότητες τους την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (49%), της ανεργίας των νέων (48%), της αντιμετώπιση της μετανάστευσης (45%), την οικονομία και την ανάπτυξη (42%).