7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων - Αύριο η εξειδίκευση

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων - Αύριο η εξειδίκευση
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Ευρεία σύσκεψη για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός το απόγευμα θα προχωρήσει σε νέα δήλωση προς τους πολίτες ενώ μέσα στη βδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Άμεση χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής, προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ και επισημαίνοντας ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Θα προηγηθούν τα μέτρα άμεσης ανακούφισης για τους πυρόπληκτους, ενώ δρομολογούνται η καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών. 

Εξειδικεύοντας τους άξονες των παρεμβάσεων σημείωσε ότι οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση. 

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες. 

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές εκταμιεύονται και θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό. 

Αποζημιώσεις 

 • Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκταστάσταση κτιρίων 
 • Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων 
 • Επιχορήγηση επιχειρήσεων 
 • Μέσα από το σύστημα προκαταβολών 
 • Προβλέπονται αναστολές 6 μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες  

Παράλληλα προβλέπεται: 

 • Επιδότηση ενοικίου 
 • Προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους 
 • Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ 

«Λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό τις ιδιαιτερότητες στον πρωτογενή τομέα με τους κλάδους που έχουν πληγεί»,  ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, 

Τέλος, υπογράμμισε ότι: 

 • Ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1.76 δισεκατομμύρια ευρώ 
 • Θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης 
 • 110 εκατομμύρια € θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες 

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιου, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου, του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιου Πετραλιά, του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη.