Ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω πλακούντα

Ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω πλακούντα

Φως στην ευλογιά των πιθήκων έριξαν ειδικοί που συμμετείχαν σε εκδήλωση του ΠΟΥ και αναφέρθηκαν στη μεταδοτικότητα, τους τρόπους μετάδοσης, όπως μέσω πλακούντα, και άλλα στοιχεία για τη νόσο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης σε χώρες στις οποίες δεν είναι ενδημικός. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο επιδημιολόγος Πωλ Φάιν δήλωσε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι υψηλής μετάδοσης εξηγώντας ότι ο δείκτης προσβολής είναι από το 10 ως το 15% ενώ η επίσης επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία βαν Κερκχοβ τόνισε ότι ο ξενιστής της ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι ακόμα γνωστός. Η Κέρκχοβ επεσήμανε επίσης ότι η επιτήρηση μέχρι στιγμής έχει εστιαστεί μονομερώς σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και ο οργανισμός έχει ξεκινήσει συνεργασίας με τις χώρες που έχουν κρούσματα ώστε να επεκτείνουν την γκάμα της επιτήρησης.Την πιθανότητα η ευλογιά των πιθήκων να μεταδίδεται από τον πλακούντα από τη μητέρα στο παιδί, ανέφερε ο επιδημιολόγος Ολουμούια Τζέιμς Πίτερ. 

Τέλος, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, Γούιλιαμ Κάρες, αποκάλυψε ότι έχει διαπιστωθεί ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να πλήττει σκίουρους και αρουραίους.