Ευκαιρίες μετά το sell-off: Τα assets με τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου

Ευκαιρίες μετά το sell-off: Τα assets με τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου

Τι κάνει ένας επενδυτής όταν το κλίμα επιδεινώνεται και οι μετοχές διορθώνουν; Τηρεί στάση αναμονής και προσπαθεί να εντοπίσει το καλύτερο σημείο εισόδου ή αναζητά τα assets που μπορούν να υπεραποδώσουν; Είναι ένα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι περισσότεροι μετά το πρόσφατο sell-off, το οποίο μπορεί να ανακόπηκε χθες, όμως δείχνει να έχει… ρίζες.

Είναι εύλογο η επενδυτική κοινότητα να ανησυχεί. Διότι στις υφιστάμενες εστίες αβεβαιότητας που σχετίζονται με την πανδημία, τον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εντάσεις, έρχεται να προστεθεί η δεδομένη πρόθεση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια και να επιταχύνει το tapering, τραβώντας στην ουσία ρευστότητα από το σύστημα.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι τελικά η ανάπτυξη του 2022 τόσο παγκόσμια όσο και σε μεγάλες οικονομίες όπως των ΗΠΑ, θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων, ο πληθωρισμός υψηλότερος, κι έτσι τα περιθώρια των εντυπωσιακών κερδών του παρελθόντος περιορίζονται. Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη πτώση έως άνω του 10% στη Wall, θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρώτης τάξης ευκαιρία εισόδου για όσους συνεχίζουν να πιστεύουν στις μετοχές.

Σε χθεσινή της έκθεση, η Goldman Sachs παραθέτει τους δικούς της δείκτες που υποδεικνύουν ότι ενώ ο κίνδυνος μιας bear market αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, η πτώση των χρηματιστηρίων μέσα στο 2022, είναι απλώς μία διόρθωση στο πλαίσιο μιας bull market, άρα και ευκαιρία. Ο οίκος, την ίδια ώρα, προειδοποιεί τους επενδυτές να μην αναμένουν τα «τρελά» κέρδη του παρελθόντος, όχι για ένα μόνο αλλά για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Που πρέπει, λοιπόν, να στραφούν οι επενδυτές;

Ο χρυσός που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο και σε άλλες περιπτώσεις έχει λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας απέναντι στον πληθωρισμό, θα μπορούσε να είναι μία επιλογή, όμως οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Οι νέες προβλέψεις της Goldman Sachs τοποθετούν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα 2.000 δολάρια στο τέλος του 2022, που σημαίνει ότι ο χρυσός έχει περιθώρια ανόδου 9%.

Το δολάριο είναι μία ακόμη επιλογή. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι θα συνεχίσει το ράλι που ουσιαστικά ξεκίνησε στα τέλη του 2020 και από τότε έχει μία μόνο παύση τον Απρίλιο του 2021, με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να υποχωρήσει από το επίπεδο των 1,22 δολαρίων, στα 1,128 δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, ούτε εδώ φαίνεται πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Σύμφωνα με την Goldman, το ζεύγος θα ολοκληρώσει το 2022 στα 1,15 δολάρια, μόλις 1,94% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, με τη λογική ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις φετινές αυξήσεις επιτοκίων της Fed.

Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί και το πετρέλαιο σε ένα έτος που η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ προβλέπεται να επίλυση αρκετών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η Goldman «βλέπει» το αργό τύπου WTI στα 101 δολάρια και το Brent στα 105 δολάρια, που σημαίνει ότι εμφανίζουν αρκετά υψηλά περιθώρια ανόδου 15,78% και 18,28% αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός στα εμπορεύματα καλά κρατεί και ενισχύει το κλίμα για τον χαλκό. Ο χαλκός δεν περίμενε βέβαια τον πληθωρισμό. Από τον Μάρτιο του 2020, όταν οι αγορές αποφάσισαν να μάθουν να ζουν με την πανδημία, η τιμή του μετάλλου έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου κοντά στα 10.000 δολάρια, από 4.900 δολάρια. Σύμφωνα μάλιστα με την Goldman, η τιμή του χαλκού ενδέχεται να ανέλθει στα 12.000 δολάρια στο τέλος του έτους, εμφανίζοντας περιθώρια ανόδου άνω του 20%.

Και ενώ η απόφαση για τοποθέτηση στο πετρέλαιο ή στον χαλκό μοιάζει εύκολη με τα σημερινά δεδομένα, η Goldman έρχεται να διατηρήσει τους στόχους για τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες, γεγονός που συνεπάγεται ότι μετά το πρόσφατο sell-off, αυξάνονται σημαντικά τα περιθώρια ανόδου για το 2022. Εκεί που προβλεπόταν ότι ο S&P 500 θα ενισχυόταν το πολύ κατά 8%-10% φέτος, ήρθε η διόρθωση να εκτοξεύσει τα περιθώρια ανόδου κοντά στο 19%, με την Goldman να προβλέπει ότι ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου θα φτάσει στις 5.100 μονάδες.

*Εκτιμήσεις Goldman Sachs