Απ. Βεσυρόπουλος: Ευελπιστούμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση με την ΕΕ για μειωμένο ΦΠΑ

Ευελπιστούμε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση με την ΕΕ για μειωμένο ΦΠΑ

«Ευελπιστούμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης προκειμένου να τεθούν ζητήματα με εθνικό ενδιαφέρον», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφορικά με τα συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια για την τροποποίηση της Οδηγίας που αναφέρεται στους συντελεστές ΦΠΑ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα για τη δημιουργία ζωνών μειωμένου ΦΠΑ σε περιοχές πλησίον γειτονικών χωρών που ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην Ελλάδα.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στις ακριτικές περιοχές της χώρας. Υπάρχει όμως συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και ο Κώδικας για τον ΦΠΑ αποτελεί ενσωμάτωση Οδηγίας για την εφαρμογή του στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες», υπενθύμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και επισήμανε ότι είχε παρασχεθεί στην Ελλάδα δυνατότητα για μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ, για ορισμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.

«Όλοι γνωρίζουν ότι παρά τις πιέσεις των θεσμών, οι κυβερνήσεις μέχρι το 2015, δεν είχαν υποκύψει στην απαίτηση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό έγινε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπήρξε το αποτέλεσμα της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015», είπε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Μας δεσμεύει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για τον ΦΠΑ, επανέλαβε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι σύμφωνα με αυτό, η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αφορά συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας δεν επιχειρεί παρεμβάσεις για να μειώσει τις επιβαρύνσεις στον ΦΠΑ», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και επισήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση θέσπισε μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Όπως όμως τόνισε «υπάρχει ήδη σε εξέλιξη, εδώ και δύο χρόνια, μια ευρεία συζήτηση σε επίπεδο της ΕΕ, για την τροποποίηση της Οδηγίας σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ». Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση προκειμένου να τεθούν ζητήματα με εθνικό ενδιαφέρον, δήλωσε ο υφυπουργός.