7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Εύβοια: Aκόμα μια δύσκολη νύχτα - Σε πύρινο κλοιό Καματριάδες και 10 χωριά

Εύβοια: Aκόμα μια δύσκολη νύχτα - Σε πύρινο κλοιό Καματριάδες και 10 χωριά

Άλλη μια δύσκολη νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι στην Εύβοια, όπου μαίνεται η πυρκαγιά. Πλέον, η φωτιά συνεχίζει να καίει για όγδοη ημέρα και το μέτωπο απειλεί τα χωριά Καματριάδες, Αβγαριά και Καμάρια. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξε υπερπροσπάθεια προκειμένου να ελεγχθούν οι αναζωπυρώσεις οι οποίες εμφανίζονται και ενισχύονται.

Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και, παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.

Περί τις 10:00μμ, η φωτιά είχε πάρει εκ νέου διαστάσεις και κατέκαιγε στην περιοχή από Γαλατσώνα προς Αβγαριά απειλώντας τα χωριά επίσης και το χωριό Ασμίνι. 

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα του «112» στους κατοίκους του χωριού Αβγαριά να εκκενώσουν άμεσα τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Ιστιαία,  καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να ανακόψουν την πορεία της.

Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.

Στους Καματριάδες δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ωρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί. Οι φλόγες συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στους οικισμούς Καματριάδες, Καμάρια και Γαλατσάδες, όπου, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, είναι δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο οι εστίες της φωτιάς.

 

Επικίνδυνες οι αναζωπυρώσεις

Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.

«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουκρανία μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας Αργύρης Λιάσκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», πρόσθεσε.

«Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες» σημείωσε.

Μάλιστα βλέποντας να μεταφέρεται στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ο πιο μεγάλος όγκος των πυροσβεστικών δυνάμεων, έχουν ενεργοποιήσει πλέον τους δικούς τους έμπειρους στη διαχείριση των δασών τους «πριονάδες», που είναι αυτοί που συντηρούν το δάσος, μέσω του οποίου προκύπτει εισόδημα από την συλλογή ρετσινιού.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε και τους "πριονάδες". Αυτά τα παιδιά με τα πριόνια τους και τους φακούς τους δουλεύουν νύχτα-μέρα και σήμερα μπορώ να πω ότι αν δεν είχαμε και αυτούς πιθανά η φωτιά θα είχε φτάσει στα Ψαχνά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιδήμαρχος που ήταν μέσα στις φλόγες από τις πρώτες ώρες υπενθύμισε πως «οι "πριονάδες" έκαναν παρεμβάσεις στις Κεχριές, στο Σπαθάρι, τα Καλύβια και σε άλλα χωριά και έχουμε σήμερα τις μικρότερες απώλειες. Ακόμη και χθες το βράδυ ήταν συγκεντρωμένοι και όταν προέκυψε πληροφορία για κάποια αναζωπύρωση έτρεχαν παρά την κούραση τόσων ημερών».

Στάχτη σχεδόν μισό εκατομμύριο στρέμματα - Η καταστροφή όπως την αποτύπωσε δορυφόρος και drone

Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της καταστροφής στην Εύβοια, καθώς η πύρινη λαίλαπα σάρωσε στο πέρασμά της μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος του νησιού, κακαταίγοντας σπίτια, περιουσίες αλλά και πυκνό πευκοδάσος. Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια. 

Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψε drone της ομάδας UpStories σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr από τις καμένες περιοχές στην Εύβοια.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συνολική έκταση των εκτάσεων που κάηκαν πλησιάζει το μισό εκατομμύριο στρέμματα.

Χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. 

Τοπίο αποκάλυψης


Το απίστευτο μέγεθος της καταστροφής στην Εύβοια αποτυπώνει η συγκλονιστική φωτογραφία του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Κοπέρνικος», που ελήφθη από τον δορυφόρο τηλεπισκόπησης Sentinel 2. Οι φλόγες έχουν κατακάψει τεράστιο μέρος της Βόρειας Εύβοιας, «κόβοντας» το νησί εγκάρσια από τον Ευβοϊκό κόλπο έως το Αιγαίο.

Μεγεθύνοντας ο δορυφόρος σε ένα σημείο του πύρινου μετώπου που μαινόταν χθες, αποτυπώνει ξεκάθαρα ακόμα και από το διάστημα ότι οι φλόγες και ο καπνός που ανέδυαν είχαν στην ουσία σχηματίσει ένα πύρινο τείχος με ισχύ που δύσκολα μπορούσε να τιθασευτεί. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επισυνάπτονται, η φωτογραφία λήφθηκε την Κυριακή 8 Αυγούστου στις 9:19 το πρωί, και αναδημοσιεύεται από τη γενική διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος (DEFIS) που ηγείται των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και του διαστήματος.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο στρέμματα


Σε περισσότερα από 650.000 στρέμματα υπολογίζονταν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής τα στρέμματα που κάηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, την Εύβοια και τη Λακωνία, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Συγκεκριμένα, είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων τουλάχιστον στα 650.000 στρέμματα. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, αυτή η εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Περίπου στις 12:20 της Κυριακής ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr επεξεργάστηκε αυτές τις εικόνες, ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος των καμένων εκτάσεων και κατέληξε στις παραπάνω εκτιμήσεις.