Ευάγγελος Μανωλόπουλος: Είτε θα κάνουμε Πάσχα, είτε καλοκαίρι

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: Είτε θα κάνουμε Πάσχα, είτε καλοκαίρι

Θα πρέπει να διαλέξουμε αν θα κάνουμε Πάσχα ή καλοκαίρι, τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Eυάγγελος Μανωλόπουλος, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας στη χώρα και το κατά πόσον θα είμαστε φέτος σε θέση να κάνουμε ένα κανονικό Πάσχα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε ότι «βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, μπορεί να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για μερικές μέρες ακόμη».

Ωστόσο, από τα λύματα της Αττικής «φαίνεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Ο κόσμος “σφίχτηκε” με τα νούμερα των τελευταίων ημερών και έχει μαζευτεί κάπως. Όμως η αποκλιμάκωση θα πάρει αρκετό καιρό, όχι μια βδομάδα».

Η αποκλιμάκωση στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία πιθανότατα θα αρχίσει να φαίνεται μετά από μια εβδομάδα με δέκα μέρες, κατά την εκτίμησή του.

«Ο Απρίλιος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα είναι επιβαρυμένος για την Ελλάδα. Όμως μπορούμε να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα, λόγω των εμβολιασμών», επισήμανε.

Όσο για το αν θα μπορέσουμε να κάνουμε φέτος ένα κανονικό Πάσχα ο κ. Μανωλόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

«Το θέμα με τα μέτρα, το τί θα ανοίξει και πώς, είναι δύσκολη απόφαση. Τα νούμερα θα είναι βαριά για 3-4 εβδομάδες ακόμα. Μέχρι να πάμε σε κάποιες εκατοντάδες θα περάσει αρκετός καιρός. Αν ελαττωθούν τα μέτρα θα είναι παρά τα κρούσματα, για να αλλάξουμε προσέγγιση. Για το Πάσχα νομίζω πως είναι μια επιλογή. Η θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, ανεξαρτήτως μέτρων. Μπορεί να κάνουμε ένα ωραίο Πάσχα και να “κλαίμε” τον Ιούνιο πάλι»

Τέλος, ο καθηγητής σχολίασε και το ζήτημα που προέκυψε με το εμβόλιο της AstraZeneca:

«Έγινε ένα μπέρδεμα με τα δεδομένα των ΗΠΑ. Γιατί η εταιρεία έκανε ένα λάθος. Κάνει λάθη επικοινωνιακά. Αυτό που συμβαίνει στην εταιρική διαχείριση είναι άξιο μελέτης. Αμφισβητήθηκε το 79% αποτελεσματικότητα. Τελικά είπαν ότι είναι 76%. Λίγη σημασία έχει. Στη σοβαρή νοσηρότητα είναι 100% αποτελεσματικό. Δηλαδή όποιος το κάνει δεν θα νοσήσει σοβαρά, ούτε θα πεθάνει».