Ετοιμάζονται να επιβάλλουν 25% επιπρόσθετους δασμούς σε γαλλικά προϊόντα λόγω του ψηφιακού φόρου
ΗΠΑ

Ετοιμάζονται να επιβάλλουν 25% επιπρόσθετους δασμούς σε γαλλικά προϊόντα λόγω του ψηφιακού φόρου

Την επιβολή επιπρόσθετων δασμών κατά 25% σε προϊόντα από τη Γαλλία, οι οποίοι εκτιμώνται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ως απάντηση στον ψηφιακό φόρο που ψηφιστηκε από την γαλλική εθνοσυνέλευση προτίθενται να εφαρμόσουν οι ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απάντησή της στο Παρίσι, η οποία και θα έχει τη μορφή δασμών. Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης σε πρώτη φάση οι δασμοί θα αφορούν αγαθά αξίας 500 έως 700 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ αυτών θα είναι γαλλικό κρασί, τυριά και τσάντες χειρός. 

Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, άφησε να εννοηθεί ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να αναμένεται άμεσα σε χθεσινές δηλώσεις του στο Politico. 

Στα μέσα Ιουνίου οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τις παγκόσμιες συνομιλίες για τον λεγόμενο «ψηφιακό» φόρο, γεγονός που οδηγεί την Ευρώπη να απειλήσει ότι θα κινηθεί μονομερώς.

Ως εκ τούτου, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ είχε χαρακτηρίσει «πρόκληση» τη στάση των Αμερικανών μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Inter και είχε προσθέσει ότι εάν οι ΗΠΑ δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει κανονικά στα δικά της σχέδια για την επιβολή του φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.