Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Ψευδές ότι αποδεχόμαστε το νομικό πλαίσιο για τις «Λέσχες Καπνιστών»

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Ψευδές ότι αποδεχόμαστε το νομικό πλαίσιο για τις «Λέσχες Καπνιστών»

Στο θέμα της παράκαμψης του αντικαπνιστικού νόμου με τις «Λέσχες Καπνιστών» επανέρχεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας(ΕΑΔ). Μετά την πρόσφατη παρέμβαση, που έκανε λόγο για «καινοφανή νομικά μορφώματα», που επιχειρούν να καταστρατηγήσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, με σημερινό δελτίο Τύπου ο διοικητής της ΕΑΔ, Άγγελος Μπίνης διαψεύδει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), το οποίο υποστηρίζει ότι ο ίδιος σε τηλεοπτικές δηλώσεις του διευκρίνισε ότι το νομικό πλαίσιο που προτείνει η ΠΑΣΚΕΔΙ για την ίδρυση Λεσχών Καπνιστών είναι αποδεκτό από την ανεξάρτητη αρχή και έχει την πλήρη αδειοδότηση για να λειτουργεί.

Ο κ. Μπίνης επισημαίνει ότι ουδέποτε προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση και χαρακτηρίζει «απολύτως ανακριβές, ψευδές, δυσφημιστικό και άκρως παραπλανητικό το δημοσίευμα της ΠΑΣΚΕΔΙ, στο οποίο επιπρόσθετα παρανόμως χρησιμοποιείται το λογότυπο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με προφανή σκοπό την πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες και τους επιχειρηματίες».

Ο διοικητής της ΕΑΔ διευκρινίζει «προς αποφυγή οιασδήποτε παρερμηνείας» ότι προσπάθειες συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με την επίκληση της λειτουργία τους ως Λέσχες Καπνιστών θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, από κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν επιθεωρητές -ελεγκτές της ΕΑΔ, καθώς και στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Οικονομικής Αστυνομίας και Επόπτες Υγείας των Περιφερειών. Αντικείμενο ελέγχου, προσθέτει ο κ. Μπίνης, θα είναι η συμμόρφωσή τους στο σύνολο των διατάξεων που διέπουν τις προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των πολιτών, και ο υγιής ανταγωνισμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ