Εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού τα υπαίθρια πάρτι
Γκ. Μαγιορκίνης

Εστία υπερμετάδοσης του κορονοϊού τα υπαίθρια πάρτι

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα υπαίθρια πάρτι, αλλά και τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε καφέ μπαρ, για τη διασπορά του covid-19 με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη να τονίζει πως «οτιδήποτε ξεφεύγει από τις συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα, με παράλληλη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, δυνητικά είναι εστία υπερμετάδοσης του ιού».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε πως «θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Το σύνολο του πληθυσμού ανταποκρίνονται στις οδηγίες».

Επανέλαβε με έμφαση ότι ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα και τέτοιες ανεξέλεγκτες συναθροίσεις μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλη μετάδοση και θα είναι και πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση σε αυτή την περίπτωση.

«Αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά».

Ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτει ότι γεγονότα υπρμετάδοσης είδαμε στην Αυστρία όπου μολύνθηκαν μέχρι και 1.000 άτομα και τονίζει ότι στο συγκεκριμένο ιό "αρέσουν" οι συγκεντρώσεις των ανθρώπων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε τέτοιες συνθήκες».

.